Reese Witherspoon sokáig azok közé a színésznők közé tartozott, akik csak egyszer vetkőztek le a kamera előtt. Az 1998-as Rejtélyes alkony-ban pucérkodott együtt Liev Schreiberrel, aztán egy évre rá megszületett az első gyermeke, és azóta visszautasította az ilyen típusú szerepeket. Döntését azzal indokolta egy interjúban, hogy felelősséggel tartozik a lányának. A 2014-es Vadon című filmben azonban ismét meztelenül mutatkozik, és ha ez nem lenne elég, különböző férfiak változatos pózokban teszik magukévá. Már a lentebb megnézhető, kiszivárgott klipből is kiderül, hogy a színésznő nem lódított, amikor azt nyilatkozta, hogy ez volt élete legmegterhelőbb szerepe.

Hogy megértsük, Witherspoon annyi év után miért most bólintott rá a pucérkodásra, 2006-ig kell visszamennünk. Ebben az évben kapta meg a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat June Carter énekesnő megformálásért A nyughatatlan című filmben. Felért pályája csúcsára. Sok más színésznőhöz hasonlóan az ő karrierje is mélyrepülésbe kezdett a díj elnyerése után: elkerülték az emlékezetes szerepek, és az évek múlásával egyre valószínűbbnek látszott, hogy örökre kiesik a hollywoodi színésznők legfelsőbb ligájából.

Reese Witherspoon a Vadon című filmbenForrás: Fox Searchlight Pictures

Ezt a folyamatot állította meg és fordította meg Witherspoon a Vadon-nal. Ismét Oscar-díjra jelölték az alakításáért, és az ügyesen karácsonyra időzített filmet nagy sikerrel játszották az amerikai mozik. A film igaz történeten alapul, Cheryl Strayed önéletrajzi regényét dolgozza fel, aki egy kíméletlen válás, anyja halála és több éven át folytatott önpusztító életvitel után úgy dönt, hogy egy 1770 kilométer hosszú sétával lábal ki a depresszióból. Az önsegítő zarándokutat Kalifornia állam déli határánál kezdte, és a Pacific Crest Trail-t követve a kanadai határnál lyukadt ki.

Witherspoon nagyon jól tudta, hogy ez az ő nagy esélye, és nem lehet elmismásolni a főszereplő zűrös, tragikus előéletét. Drasztikus módon kell megmutatni, hogy milyen is volt az a lélekállapot, amiből Strayed csak úgy tudott kitörni, hogy remeteként rótta a nyugati part mentén húzódó hegyláncokat. Witherspoon előzetesen nagyon parázott a szexjelenetektől, hipnotizőrt fogadott fel, hogy a szakember megnyugtassa a felvételek előtt.

A filmet még nem volt alkalmam megnézni, azt most nem is véleményezem, de a történet ismeretében már most kijelenthető, hogy a videóban látottak távol állnak az öncélú meztelenkedéstől. A Vadon-ra már nem kell sokat várni, február 19-től játsszák a magyar mozik, szóval még pont a február 22-i Oscar-gála előtt be lehet rá ülni, és mindenki saját maga eldöntheti, hogy odaadná-e a szobrot Reese Witherspoonnak.