A 84 éves Clint Eastwood élete legjobb formájában van

2015.01.19. 09:09

Minden előzetes várakozást felülmúlva, 90 millió dollárt szedett össze az amerikai pénztáraknál Clint Eastwood háborús drámája, az Amerikai mesterlövész. Ez döbbenetesen nagy siker, amellyel több rekordot felülírt a film. Januárban nyitó film még sosem hozott össze ilyen magas bevételt az első hétvégéjén, A Gran Torinó-t megelőzve (29,5 millió), ez volt Eastwood karrierjének legsikeresebb premierje, illetve sosem nyitott még ilyen jól olyan produkció, amelyet a legjobb film díjára jelöltek az Oscaron. Megcsinálta az öreg cowboy. 

És nyugodtan lehet folytatni a felsorolást rekordközeli eredményekkel. Az R korhatárbesorolást kapott filmek közül csak a Mátrix: Újratöltve produkált sikeresebb első hétvégét. Az Amerikai mesterlövész premierje minden idők nyolcadik legjobbika, ha nem számítjuk a folytatásokat, előzményfilmeket. Még a James Bond-sorozat legtöbbet kaszáló részét, a Skyfall nyitóhétvégéjét is lenyomta. Tényleg megcsinálta az öreg cowboy.

Az egész ott kezdődött, hogy októberben kijött hozzá egy iszonyúan hatásos előzetes, amelyet nézve még lélegezni is elfelejt az ember. A film Chris Kyle életét dolgozza fel, az ő nevéhez fűződik a legtöbb találat az amerikai hadsereg történetében. Négy hete kezdték el adni a filmet néhány nagyvárosi moziban, ezzel is fokozva a várakozást, majd múlt héten hat Oscar-díjra jelölték. A főszerepet játszó Bradley Cooper is esélyes a szoborra.

Bradley Cooper az Amerikai mesterlövész című filmbenForrás: InterCom

Voltak azért más premierek is az amerikai mozikban. A Bérhaverok és a Paddington korrekt, húszmilliós számokkal nyitott, a mackós filmnél jó döntést hozott a forgalmazó, hogy kiemelte a karácsonyi zsúfoltságból és inkább januárban mutatta be.

Megvan viszont az év első bukása. Michael Mann neve igencsak megkopott az utóbbi években, hiába rendezte ő a Szemtől szemben-t vagy Az utolsó mohikán-t. A Blackhat című cyberthrillere hetven millióból készült, de csak négy millió dollárt hozott a pénztáraknál.