A filmvilág éves termését sokféleképpen lehet rangsorolni. A legelterjedtebb, legegyszerűbb módja az, ha a saját ízlésünk szerint állítjuk össze az éves toplistát. Ezt mi is megtettük, és a filmes rovat újságírói szavazatai alapján a Sráckor-t választottuk meg 2014 legjobb filmjének. Sokaknak azonban túl szubjektív ez a módszer, és inkább a jegyeladásból származó bevételnek hisznek. Ennek a megközelítésnek a fő buktatóját azzal a gyakorlati példával szokás érzékeltetni, hogy így minden évben, amikor kijön egy újabb Transformers-rész, a robotos film ott lesz a legjobbak között.

De más kifogás is felmerülhet, ha kizárólag a bevételi adataik alapján osztályozzuk a filmeket. Ebből a számból ugyanis lejön a gyártási és a marketingköltség, amelynek összegét sosem lehet tudni, legfeljebb megtippelni. Mindkettő tetemes összeg egy látványfilm esetében. Vegyük példának 2014 legtöbb pénzt termelő filmjét, A galaxis őrzői-t. Világszinten 770 millió dollár értékben adtak el rá jegyeket, de ebből ki kell vonni a 170 milliós gyártási költséget és az ismeretlen összegű marketingköltséget, ha meg akarjuk határozni a profitot.

A galaxis őrzőiForrás: Fórum Hungary

Van egy másik módja is a rangsorolásnak, ha a nyereséget akarjuk alapul venni hozzá. A WhatCulture az alapján listázta a múlt év legjövedelmezőbb filmjeit, hogy az egyes filmekbe beruházott pénz hogyan aránylik a bevételhez, vagyis milyen arányú a haszonkulcs. Az első tízbe sem a Sráckor, sem A galaxis őrzői nem került be, helyette tele van a lista meglepetésekkel.

10. A Lego-kaland
Költségvetés: 60 millió dollár
Globális bevétel: 468 millió dollár
Haszonkulcs: 780 %

9. Heaven is for Real
Költségvetés: 12 millió dollár
Globális bevétel: 101 millió dollár
Haszonkulcs: 844 %

8. Az útvesztő
Költségvetés: 34 millió dollár
Globális bevétel: 339 millió dollár
Haszonkulcs: 998 %

7. Lucy
Költségvetés: 40 millió dollár
Globális bevétel: 459 millió dollár
Haszonkulcs: 1147 %

6. A megtisztulás éjszakája: Anarchia
Költségvetés: 9 millió dollár
Globális bevétel: 111 millió dollár
Haszonkulcs: 1229 %

5. Rossz szomszédság
Költségvetés: 18 millió dollár
Globális bevétel: 268 millió dollár
Haszonkulcs: 1490 %

4. Ouija
Költségvetés: 5 millió dollár
Globális bevétel: 76 millió dollár
Haszonkulcs: 1517 %

3. Csillagainkban a hiba
Költségvetés: 12 millió dollár
Globális bevétel: 304 millió dollár
Haszonkulcs: 2535 %

2. God’s Not Dead
Költségvetés: 2 millió dollár
Globális bevétel: 63 millió dollár
Haszonkulcs: 3132 %

1. Annabelle
Költségvetés: 6 millió dollár
Globális bevétel: 253 millió dollár
Haszonkulcs: 3887 %

AnnabelleForrás: InterCom

A múlt évben ez a tíz film hozta össze a legnagyobb hasznot a legkevesebb pénzből. A The Stake több okos meglátást fűzött a listához, a leglényegesebb talán az, hogy a kevés pénzből kijövő filmek közül, melyeknek van a legodaadóbb közönsége. A legjövedelmezőbb produkcók közül három horror, kettő pedig a keresztényeket szólítja meg.

Az első helyezett, gyilkos játékbabáról szóló Annabelle-nek nálunk is nagy számban szavaztak bizalmat a nézők. Az első négy nap 22 ezren váltottak rá jegyet, és ezzel a legnézettebb film volt a nyitóhétvégéjén. A listán szereplő filmek közül a Lucy futotta be a legnagyobb karriert Magyarországon, több mint kétszázezren nézték meg a mozikban.