A Kontroll, a Sorstalanság és a Ragadozók operatőrét a következő munkája is Hollywoodba szólítja. Ő fényképezi a magyar mozikban múlt ősszel bemutatott Az útvesztő című ifjúsági sci-fi folytatását. A második rész (Maze Runner: The Scorch Trials) alapjául szolgáló könyv Tűzpróba címmel jelent meg nálunk, a filmet idén szeptemberben mutatják be a mozik. Ez a filmsorozatot is Az éhezők viadala világraszóló sikere hívta életre, fiatal hősei a disztopikus jövőben próbálnak életben maradni. Az első rész a múlt év egyik legjövedelmezőbb filmje volt

Pados Gyula Zsigmond Vilmos kameraasszisztenseként kezdte a pályáját, a kilencvenes évek második felétől Angliában dolgozott, ahol Daniel Craiget és Toni Collette-t fényképezte a Hotel Splendide című vígjátékban. Az első film, amit itthon mindenki láthatott tőle, a Kontroll volt, melyben olyan emlékezetes módokon vette fel a budapesti metróhálózat belső tereit, hogy azokból egy félelmet keltő, az ember elveszettségét szimbolizáló labirintus épült fel a filmben.

Pados GyulaFotó: Hajdú D. András - Origo

A Sorstalanság munkálatai után Koltai Lajos a következő, Este című, külföldön forgatott filmjébe is magával vitte Padost. Így együtt dolgozott Meryl Streeppel, Vanessa Redgrave-vel és Claire Danes-szel. Az egy évvel későbbi, 2008-ban bemutatott A hercegnő-ben Keira Knightley-t és Ralph Fiennes-t fényképezte. A Nimróddal való közös munka is folytatódott, Pados volt az operatőre a Ragadozók-nak és a Metallica koncertfilmjének is.

Amikor A hercegnő hazai bemutatója idején interjút készítettünk vele, így vallott nemzetközi karrierje elindulásáról: "Azt éreztem, hogy ha már az elején tudom, hogy nem lesz jó a film, akkor én abba belehalok. Aztán később rájöttem, hogy léteznek karrierdöntések is. Ahhoz, hogy a kinti rendszerben dolgozhassak elvállaltam olyan nagyon nagy filmet is, - az Elemi ösztön 2-t -, ami életfontosságú volt, hogy később stúdiófilmeket fényképezhessek. Ez fontos lépés volt, mert onnantól kezdve tudják a producerek, hogy beletartozom abba a körbe, aki képes egy hetven millió dolláros filmet fényképezni. Néha kell hozni ilyen döntéseket is."

David Morrissey és Sharon Stone az Elemi ösztön 2-benForrás: InterCom

A következő filmjének, A hercegnő-nek már a forgatókönyvét is erősnek találta. Akkoriban már sok filmtervvel keresték meg, de abból csak kevés volt a jó. A hercegnő-t elolvasva azonnal érezte, hogy azt meg szeretné csinálni. Reméljük, hogy a Maze Runner: The Scorch Trials-t is ezzel az indokkal vállalta el.

Pados Gyula pályájának alakulása nem egyedülálló, úgy tűnik, hogy a magyar filmes szakemberek közül jelenleg az operatőrök futják be a legnagyobb nemzetközi karriert. Mundruczó Kornél és Hajdu Szabolcs alkotótársa, Erdély Mátyás (interjúnk) több éve külföldön dolgozik, ő fényképezte a Miss Bala című mexikói thrillert (kritikánk), a Southcliffe című angol mini-sorozatot és Az elnémultak című, tavaly a magyar mozikban is vetített horrort. Pohárnok Gergelyt több olasz filmben is alkalmazták, a harmincéves Pálos Gergely pedig a svéd film bogaras zsenijével dolgozott együtt.