Van valami jó film a moziban?

Van valami jó film, Birdman
Vágólapra másolva!
Itt a hétvége, tehát ismét összeírtuk azokat a filmeket, amelyekre szerintünk érdemes jegyet váltani. Moziba akar menni, de nem tudja eldönteni, mit nézzen meg? Ez a cikk önnek szól. 
Vágólapra másolva!

Parkoló

Egy idegenlégiót megjárt, hallgatag fickó parkolót üzemeltet egy budapesti foghíjtelken. Azt reméli, hogy kizárhatja a külvilágot és nyugodtan eléldegélhet, de ez nem jön össze, mivel megjelenik egy magát a világ urának érző, felfuvalkodott üzletember, és a legjobb helyet akarja a csodaszép Ford Mustangjának. Nem a Parkoló fogja visszacsalogatni a bizalmatlanná vált nézőket a magyar filmre, de akinek bejött a minimalista, westernes alaphelyzet, vagy tetszett Miklauzic Bence előző, hasonló felállású filmje, A zöld sárkány gyermekei, az nyugodtan üljön be erre is. A nagyvárosi párbaj két főszereplőjét Lengyel Ferenc és Szervét Tibor alakítja.

---

Birdman – Avagy (A mellőzés ereje)

Michael Keatonra már régóta ráfért egy jó szerep, és ezt most hatványozottan megkapta. Egy hozzá hasonló karrierpályát leírt színészt alakít, aki vissza akar térni a rivaldafénybe, de az önbizalomhiány és a paranoia eluralkodik rajta, és a tudatalattijából mind gyakrabban tör elő az általa sokszor eljátszott Birdman nevű szuperhős. A színészek mellett ez a bravúros technikai megoldások filmje, a vágásokat elrejtették, és olyan az egész, mintha egész végig ott loholnánk Keaton, Norton, Stone, Watts és a többiek mögött a színház szűk folyosóin. Hatásvadász, de különlegessége miatt nagy hiba lenne kihagyni.

- - -

20 000 nap a Földön (20,000 Days On Earth)

Lehet, hogy ez egy modoros, szépen fényképezett, önimádó film, de ez most nem számít, mivel Nick Cave-ről szól, vele tölthetünk el egy napot. Az egész film legizgalmasabb kérdése, hogy amit látunk, abból mennyi a valóság és mennyi a kitaláció? Tényleg így él a könnyűzene egyik nagy ikonja, vagy csak játszik velünk? a film legjobb pillanataiban maga Cave mutogat fotókat és mesél a múltról, az egyik koncertről, ahol egy rajongó lehúgyozta a zenekart. Rocktörténelem ez a lehető legjobb forrásból.

---

A bolygó neve: Halál (Aliens)

A nyolcadik utas: a Halál szeptemberi sikerén felbuzdulva most a második rész rendezői változatát hozták vissza a mozikba. Beültünk rá, és bebizonyosodott az, ami amúgy is nyilvánvaló volt: ezt a filmet akármennyiszer meg lehet nézni. A sötét moziteremben rögtön beszippantott a vészjósló hangulat: hiába tudja az ember PONTOSAN, hogy mi fog következni, még így is többször összerezzen, illetve feszülten szurkol Ripley-nek, hogy nyuvassza ki a másik feldühödött anyát. Legközelebb a 2001: Űrodesszia jön.

---

Hős6os (Big Hero 6)

Legújabb animációs filmjével a kiskamaszok képzeletét célozta meg a Disney. Akinél ilyen korú fiú van a családban, az tegyen meg neki egy szívességet, és vigye el a Hős6os-ra. Ez a mese ugyanis a mostanság őrülten divatos szuperhősfilmeknek a gyerekváltozata. Van egy 13 éves zseni fiú, négy tudós haverja és egy fehér duci robot. Ők válnak szuperhőssé, és szállnak szembe a Joker-álarcos főgonosszal. Nem sikerült olyan jól, mint a Jégvarázs, ahhoz nincs benne elég egyediség, de így is simán élvezhető, a Tokió és San Francisco jellegzetességeit ötvöző, elképzelt helyszínt nagyon elkapták.

---

Büszkeség és bányászélet (Pride)

Már meg is van az újév első meglepetésfilmje. A Büszkeség és bányászélet Nagy-Britanniából jött, felemelő és szórakoztató módon mesél az elfogadásról és egy történelmi helyzetről, melyben bányászok és melegek jöttek össze, hogy segítsék egymást. Kritikusunk két órán keresztül vigyorgott és nyelte a könnyeit. Imádta a vicces korrajzot és meghatódott az előítéletek lerombolásának könnyed hangon elmesélt, igaz történetétől.

---

Sils Maria felhői (Clouds of Sils Maria)

A Sils Maria felhői minden moziőrültnek kötelező és tökéletesen beleillik a Térkép a csillagokhoz, Birdman és A futurológiai kongresszus sorába. Ezek a filmek mind más szemszögből, de mind parádésan mutatják be, milyen érzés idősödő színészként partvonalra kerülni.

Olivier Assayas választotta a legjózanabb megközelítést, hiszen az ő ötvenes színésznője (Juliette Binoche-nak ő írta harminc éve az első jelentős filmszerepét, a Rendez-vous-t, amelyre számos helyen utal a film) nem kattan be, nem válik hiú, önző szörnyeteggé és nem próbálja eladni a lelkét pár jobb filmszerep reményében, de a normalitás keretébe beékelődik egy titokzatos, álomszerű középső felvonás, amikor a színésznő elvonul a svájci Alpokba az asszisztensével. Ez a felvonás a film csúcspontja minden szempontból és azt a meglepő felfedezést is tartogatja, hogy Kristen Stewart, ha egy színészistennő mellett játszik, képes maga is azzá válni.

---

Vadregény (Into the Woods)

Az éneklős filmektől sokan falra másznak, de ettől eltekintve kellemes, kockázatmentes választásnak tűnik a különböző Grimm-meséket összekutyuló Vadregény. Csupa nagy név személyesíti meg a mesehősöket, szerepel a filmben Johnny Depp, Anna Kendrick, Chris Pine, Emily Blunt, Meryl Streep pedig csúf boszorkányként keseríti meg az életüket. Ebben a mesében nem egészen úgy alakulnak a dolgok, ahogy gyerekkori olvasmányainkból emlékezünk rájuk, és ugyan az egész családot szórakoztathatja, de azért felnőttesebb témák is előkerülnek.

---

Eszeveszett mesék (Relatos salvajes)

Amikor beint neked egy köcsög másik autós, amikor agyonszívatnak a parkolási bírsággal, amikor kiderül, hogy életed párja megcsalt, hogy reagálnál legszívesebben? Szabadjára engednéd a benned lapuló állatot? Az argentin Damián Szifrón komédiájában mindenki azt teszi, fergetegesen megdöbbentő eredményekkel. A film több szinten működik; egyrészt hitetlenkedve hahotázzuk végig a durvábbnál-durvább fordulatokat, másrészt elgondolkodunk azon, hogy miért és hogyan maradhatunk a legképtelenebb helyzetben is civilizált emberek.

- - -

Paddington

Lehet akárhány éves, a film főszerepében látható mackó az ujja köré fogja csavarni, annyira elbűvölő jelenség a legsötétebb Peruból Londonba költöző szőrmés állat. A poénok sokrétűek, a fürdőszoba tönkrételétől kezdve az angolok csökött gyarmatosító logikáján át a dacos kamaszlétig mindenből kedves viccet csinál, és még a Mission: Impossible-t is frappánsan megidézi. Garantált a hosszan tartó, sugárzó jókedv utána. Együtt láttam az első osztályos unokahúgommal, azóta már a könyvet bújjuk közösen.

- - -

Swing

Ez egy balatoni haknis, különböző életkorú nők érvényesüléséről szóló zenés-érzelmes vígjáték, azonban az is nyugodtan üljön be rá, akit ez a leírás hidegen hagy, ugyanis ezt a közönségfilmet annyira jól eltalálták, hogy bárkit képes elszórakoztatni. Ezt bizonyítja a hetvenötezret meghaladó nézőszám, amellyel 2014 második legnézettebb filmjévé vált a Swing. A sok színésznő közül, ha egyet lehet, akkor a letűnt dívát alakító Törőcsik Marit kell kiemelni - minden egyes szava és mozdulata mágikus erővel bír.

- - -

Az Eszeveszett mesék-ről és a Sils Maria felhői-ről szóló részt Onozó Róbert írta. A Hős6os-ról, a 20 000 nap a földön-ről és a Büszkeség és Bányászélet-ről szóló bekezdéseket Dömötör Ági és Mesterházy Lili kritikái inspirálták.