A kötözős szex nem gyerek szemének való

A szürke ötven árnyalata
Vágólapra másolva!
Két hét választ el minket A szürke ötven árnyalata bemutatójától. Itt az ideje összegezni, hogy mi mindent tudunk a filmről. Az alapjául szolgáló regény annak köszönheti a világsikerét, hogy durván tolják benne a szexet, illetve hogy lényegében egy vágybeteljesítő fantázia. A lesütött tekintettel közlekedő, félénk nő összejön a daliás termetű, titokzatos milliárdossal.  Van két új tévészpot, egy magyar előzetes, és már azt is tudjuk, hogy nálunk milyen korhatárkarikát kap a film. 
Vágólapra másolva!

A várakozás óriási, legalább 45 millió dolláros nyitóhétvégét jósolnak a filmnek Amerikában, de az ötven millión túli eredményt sem tartják kizártnak. Az előrejelzés szerint a 25 évnél idősebb nőket érdekli leginkább a film, míg a férfiakat nem hozta tűzbe. Jóstehetség nélkül is biztosra vehető, hogy a Valentin-napi hétvégén a magyar mozik is tele lesznek a regény rajongóival, illetve az őket kötelességből vagy kíváncsiságból elkísérő partnereikkel.

A központi kérdés az, hogy vajon mennyire lesz extrém a szex a filmben. A nyilatkozatok alapján tompítottak a tartalmon a könyvhöz képest, mindenképpen el akarták kerülni a legmagasabb amerikai korhatár-besorolást, amely drámai mértékben megnehezítette volna A szürke ötven árnyalata forgalmazását. Kikerült például a hírhedt tamponos jelenet a filmből. Így is maradhattak azért meredek részek benne, a magyar korhatárbizottság ugyanis tizennyolcas karikával látta el a filmet. Az utóbbi időben ebbe a kategóriába került nálunk A nimfomániás és a Nedves tájak, és ezekben a botrányfilmekben bőven volt min meghökkenni.

A fentebb látható tévészpot azzal az újdonsággal szolgál az eddigi mozgóképes kedvcsinálókhoz képest, hogy elsül benne egy vicc. Dakota Johnson a milliárdos rejtélyes szobájáról kérdezősködik, hogy mit tart benne a férfi. A lány ártatlan, ezért eszébe sem jut, hogy az egy kéjbarlang, és ostorokkal, bilincsekkel és más, szexhez használatos segédeszközzel van tele a helyiség. Továbbá A kékszakállú herceg várá-t sem láthatta, hiszen arra sem gondol, hogy a régi barátnők raboskodnak az ajtó mögött. Egy nagyon is logikus és triviális dologra gondol helyette - Mr. Grey is biztos volt egyszer gyerek.

A második tévészpot a kötözős szextől izgalomba jövő üzletember gazdagságával és féltékenyen őrzött privát szférájával, illetve annak lebontásával kérkedik. Kiderül, hogy sok kocsija van, és hogy még soha nem fotózták le párban. Itt jön be a képbe Dakota Johnson, aki elalél ugyan a pompától, de nem csupán sodródik az eseményekkel, hanem kezelésbe veszi a milliárdost: megszeretteti a romantikázást az attól egyébként ódzkodó férfival. Ez a tévészpot tökéletesen megmutatja a történet vágybeteljesítő jellegét.

A tizennyolcas karikával ellátott magyar előzetes sem tükrözi azt a produceri ígéretet, hogy a film fele szexből fog állni. A teljes játékidő 125 perc, ha levonjuk belőle a stáblistát, akkor az jön ki, hogy még így is szűk egy órát szigorúan hancúrozással fog tölteni a két főszereplő. 2015. február 12-től lehet majd kideríteni a magyar mozikban, hogy tényleg egyensúlyba került-e a kötözős szex és a romantika A szürke ötven árnyalata filmváltozatában.

A szürke ötven árnyalata magyar plakátja Forrás: UIP Dunafilm