A hétvégén két fontos filmes díjkiosztóra is sor került, melyekből nagy eséllyel meg lehet tippelni az Oscar-díj fő nyertesét. A rendezők szakszervezete (DGA) a Birdman-t jegyző Alejandro Gonzalez Inarritút díjazta Clint Eastwood, Wes Anderson, Morten Tyldum és Richard Linklater ellenében, aki az Oscar fő várományosa volt még pár héttel ezelőtt.

Inarritu bátran álmodozhat a szoborról, ugyanis a Hollywood Reporter számításai szerint, az elmúlt hatvanhat évben a DGA díjazottja mindössze hét alkalommal nem nyerte meg a rendezői Oscart, és az általa jegyzett film mindössze tizennégy alkalommal nem győzedelmeskedett a legjobb film kategóriában. Az a film, amelyik a Birdman-hez hasonlóan a producereket, a színészeket és a rendezőket tömörítő szakszervezetek díjait is besöpörte, utoljára tizenkilenc éve nem nyerte el a legjobb filmnek járó Oscart. Tizenkilenc éve az Apollo 13 stábja búslakodhatott emiatt.

Alejandro Gonzalez Inarritu a DGA díjátadó ünnepségénForrás: DGA

Nincs még minden veszve a Sráckor számára. Linklater drámája nyerte ugyanis a legjobb filmnek járó elismerést a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztó gáláján, és az amerikai és brit akadémia tagsága között több százas nagyságrendű az átfedés.

Richard Linklater megkapta továbbá a legjobb rendezőnek, a főszereplő anyját alakító Patricia Arquette pedig a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat. A legjobb színész Eddie Redmayne, a legjobb színésznő Julianne Moore lett. Előbbi A mindenség elmélete című életrajzi film, utóbbi pedig a Still Alice című dráma főszereplőjeként nyújtott alakításáért részesült a díjban. A legjobb férfi mellékszereplő díját J.K. Simmons kapta a Whiplash című dráma kegyetlen dobtanárának megformálásáért.

Az idegen nyelvű alkotások között az Ida című fekete-fehér lengyel filmet díjazták, Mike Leigh filmrendező életművét legrangosabb kitüntetésével, BAFTA-tagsággal ismerte el a brit filmakadémia. A díjazottak teljes listáját itt olvashatja el.