A legjobb barátnőm kész horror

Queen of Earth
Vágólapra másolva!
A Berlinale versenyprogramján kívül is akadtak gyöngyszemek, a Queen of Earth-ben a mindig remek Elisabeth Moss nyújtja élete alakítását. 
Vágólapra másolva!

Amikor hét évvel ezelőtt rákattantam a Mad Men - Reklámőrültek című tévésorozatra, még nem gondoltam volna egyrészt, hogy a csibefejű Peggyből lesz a sorozat legérdekesebb karaktere, másrészt pedig, hogy megformálójára, Elisabeth Mossra vár a legizgalmasabb mozifilmes karrier. Márpedig az utóbbi évek ezt igazolják és Moss sorra tette le az asztalra a jobbnál-jobb alakításokat (The One I Love, Top of the Lake, Listen Up Philip). Minden filmet feldob a jelenléte és egyértelmű, hogy főszerepeket kellene kapnia, sokat.

A Listen Up Philip például kifejezetten irritáló volt azokban a részeiben, amikor Jason Schwartzman karakterére koncentrált, míg Elisabeth Moss szála egy külön, jobb filmért kiáltott. Talán megérezte ezt a rendező, Alex Ross Perry is, mert gyors egymásutánban még egy filmet leforgatott a színésznővel, amiben már ő az egyértelmű főszereplő és a Queen of Earth sokkal izgalmasabb és összetettebb film, mint a neurotikus Philip volt.

Queen of Earth Forrás: Berlinale

Elisabeth Moss egy friss szakítás után súlyos depresszióba süllyedő nőt alakít, aki legjobb barátnője (Katherine Waterston a Beépített hibá-ból) tóparti házában próbál regenerálódni, nem sok sikerrel. Folyamatosan múltbéli emlékek kínozzák, többek között egy évvel korábbanról, amikor ugyanott nyaraltak, csak ő volt boldog és a barátnője szólogatott be folyamatosan az akkor még élete szerelmének hitt férfinek. A jelenben a helyzet fordított és felmerül a kérdés, hogy miért is barátnők akkor, ha képtelenek a másik boldogságának örülni.

Alex Ross Perry remek klausztrofóbikus hangulatot teremt az idilli víkendházban, amit néha, a főhősnő depressziójának elmélyülésével arányosan, horrorfilmes effektusokkal is dúsít. A bezártság azonban elsősorban nem a helyből adódik, hanem a két gyermekkori barátnő egymást kisajátító, önző viselkedéséből. A másik életében fontos férfiakra mindketten otromba betolakodóként tekintenek, viszont krízishelyzetben már nem számíthatnak maradéktalanul egymásra. Ritka, hogy egy film ennyire okos és elgondolkodtató módon közelítsen a felnőttkori barátság témájához.

- - - - - - - - - - - - - - -

A Queen of Earth-t a berlini filmfesztivál Forum szekciójában láttuk.