Hónapok óta nem lehetett tudni semmi biztosat a két Oscar-díjra jelölt Beépített hiba (Inherent Vice) hazai bemutatójáról. A jogok az InterComnál vannak, premierdátum azonban sehol. Egy forrásunktól megtudtuk, hogy időközben eldőlt a dolog, Paul Thomas Anderson hibbant krimije immáron biztos, hogy elkerüli a magyar mozikat. A rendező filmjeivel ez utoljára a Kótyagos szerelem kapcsán fordult elő, azóta a Vérző olaj-at és a The Master-t is játszották a hazai filmszínházak. A Kótyagos szerelem szép karriert futott be azóta, rendszeresen felbukkant különböző toplistákban, mára pedig elfoglalta a helyét a múlt évtized legnagyszerűbb szerelmes filmjei között. 

A Beépített hibá-ban egymást tapossák az ismert színészek, annyian vannak: Joaquin Phoenix alakítja a beszívott magánynyomozót, mellette feltűnik Reese Witherspoon, Owen Wilson, Josh Brolin, Benicio Del Toro és még sorolhatnánk. A bemutató ellen szólhatott azonban, hogy az előzetesek és az olvasott kritikák alapján egy furcsaságokban tobzódó, pszichedelikus, direkt zavaros filmről van szó, amivel sok néző nem tudott volna mit kezdeni. A Beépített hiba Thomas Pynchon posztmodern író azonos című könyve alapján készült, a hippikorszak végén játszódik, amikor hirtelen azzal az érzéssel kell megbirkóznia a társadalomnak, hogy megint egy illúzióval kevesebb maradt.

Joaquin Phoenix és Reese Witherspoon a Beépített hiba című filmbenForrás: Warner

A The Master sem volt egy nézőbarát darab, hiába áradozott mindenki Philip Seymour Hoffman alakításáról: négy budapesti moziban mutatták be a filmet, és az első hétvégéjén 869 jegy fogyott el rá. Csalódottak vagyunk, de érteni véljük, miért döntöttek a Beépített hiba mellőzése mellett.