Meghalt Leonard Nimoy

2015.02.27. 18:35

Nyolcvanhárom éves korában elhunyt Leonard Nimoy amerikai színész, aki a Star Trek-univerzum egyik legkedveltebb figuráját, Mr. Spockot alakította az 1966 és '69 között futó eredeti tévésorozatban, az első hat mozifilmben, Az új generáció-sorozat néhány részében, illetve számos videójátékban. A félig ember, félig vulcani születésű Spock parancsnok, az Enterprise űrhajó első tisztjeként szolgált, híres köszönése így szólt: "Hosszú és eredményes életet!"

Szerepelt a Mission: Impossible-sorozatban, a TJ Hooker-ben, feltűnt egy Columbo-epizódban, játszott az 1978-as A testrablók támadása című nagyszerű horrorfilmben, a Transformers 3-ban pedig ő szolgáltatta a Sentinel Prime nevű robot hangját. 1991-ben a Soha ne felejts! című, megtörtént esetet feldolgozó film főszerepét játszotta, egy magyarországi származású zsidó férfit, aki túlélte a koncentrációs tábort és Amerikában harcolni kényszerült a törvény előtt a holokauszt-tagadókkal.

Leonard Nimoy a második Star Trek-filmbenForrás: UIP Dunafilm

A színészkedés mellett Nimoy rendezőként is elismert volt, ő jegyezte például a harmadik és a negyedik Star Trek-filmet, melyből az utóbbi a többinél jóval humorosabb, könnyedebb irányt vett.

Nimoy ezt a vonalat vitte tovább következő rendezésével, a franciából átültetett Három férfi és egy bébi-vel, melyben Tom Selleck, Steve Guttenberg és Ted Danson szerencsétlenkedik egy csecsemővel. Ő rendezte a Gene Wilder főszereplésével készült Bolondosan a szerelemről című romantikus komédiát, illetve a Bankrabló a feleségem című vígjátékot is, amelyben az akkor 13 éves Joseph Gordon-Levittet arra kényszeríti a környezete, hogy vegye feleségül a bűnöző Patricia Arquette-et.

Nimoy írt két önéletrajzi könyvet (az elsőnek I Am Not Spock, a másodiknak pedig I Am Spock volt a címe), fotóművészként különféle galériákban állított ki. 2002-ben jelent meg Shekhina című albuma, amelyben a zsidó hagyománnyal, misztikával kapcsolatos művészi fotóit gyűjtötte össze. Ugyanebben az évben visszavonult a filmipartól, 2009-ben később azonban J. J. Abrams rendezőnek mégis sikerült rávennie, hogy szerepeljen a rebootolt Star Trek-filmben, illetve A rejtély című tévésorozat több epizódjában is.

Lemezei is jelentek meg, amelyeken Star Trek-kel kapcsolatos dalokat és népszerű számok feldolgozásait énekelte. Az 1971-ben felfedezett 2309. számú kis aszteroidát Mr. Spockról nevezték el. Átmérője körülbelül 11 km. Egy amerikai progresszív rock-együttes, a Spock’s Beard (Spock szakálla) is róla kapta nevét.

Leonard Nimoyt múlt csütörtökön mellkasi panaszokkal szállították kórházba. A színész januárban hozta nyilvánosságra, hogy krónikus obstruktív légúti betegségben szenvedett, amelynek oka állítása szerint az volt, hogy korábban dohányzott.

Nimoy kétszer nősült, második felesége, Susan Bay 1989-től haláláig volt a társa. Első házasságából két gyermeke született.

Star Trek-béli kollégája, William Shatner így emlékezett meg róla a Twitteren: