Vince Vaughn már tényleg nem érdekel senkit

2015.03.09. 11:12

Nem a mozit választották hétvégi programnak az amerikaiak: negyven százalékkal maradt el a mozik összbevétele a múlt év ugyanezen időszakához képest. Az apátiát a premierfilmek váltották ki, a District 9 rendezőjének robotos sci-fije és Vince Vaughn vígjátéka is elhasalt a pénztáraknál. 

A Chappie 13,3 millió dollárt tudott összehozni, ez Neill Blomkamp eddigi legrosszabb nyitása. 37,4 millióval indított a District 9, az Elysium - Zárt világ pedig 29,8 millió dollárt termelt az első hétvégéjén. A csalódást keltő eredményért a sztárok nélküli szereplőgárdát és a zavaros reklámkampányt okolják az elemzők. Hugh Jackman a legismertebb név a Chappie-ben, az előzetesekből pedig még azt sem lehetett eldönteni, hogy mi a műfaja a filmnek.

ChappieForrás: InterCom

Az a szerencséje a Chappie-nek, hogy 50 millió dollárból készült, ennyit csak össze fog szedni a nemzetközi jegyeladások segítségével. Blomkamp örülhet, hogy még a Chappie debütálása előtt őt bízták meg az Alien-sorozat legújabb részének a rendezésévvel. Messze vagyunk már nagyon attól a District 9 idején született vágyálomból, hogy Neill Blomkamp lesz a sci-fi műfaj megmentője.

A hét legnagyobb bukása címet a Vince Vaughn főszereplésével készült Üzlet bármi áron című vígjáték érdemelte ki. 4,8 milliós bevételével alig tudott becsusszanni a legjobb tíz közé. Ez már sorozatban az ötödik filmje Vaughnnak, amit látványosan elkerülnek az amerikai nézők. Erre a sorsra jutott A dilemma, a Kertvárosi kommandó és a Gyakornokok is, de míg ezek a filmek tíz millió dollár felett nyitottak, addig az Üzlet bármi áron elhozta a színész karrierjének legrosszabb debütálását (a kétezres évek második felében a színész filmjei még simán 30-40 millió körül nyitottak).

Vince Vaughn és Dave Franco az Üzlet bármi áron című filmbenForrás: InterCom

Egyedül a Keleti nyugalom - A második Marigold Hotel című premierfilm alkotói lehetnek boldogok. A film felülmúlta a tíz millióból készült, és világszinten 136 millióig jutó első rész nyitóeredményét (6,4 millió), és 8,6 millió dollárt termelt. Az Amerikai mesterlövész most már hivatalosan is a legsikeresebb 2014-ben bemutatott film Amerikában, 337 milliójával megelőzte az eddigi első helyezettet, Az éhezők viadala harmadik részét.

A tízes észak-amerikai toplista (zárójelben a hétvégi bevétel és az eddigi összbevétel millió dollárban): 

1. Chappie ($13,3 / $13,3)
2. Focus - A látszat csal ($10 / $34,6)
3. The Second Best Exotic Marigold Hotel ($8,6 /$8,6)
4. Kingsman: A titkos szolgálat ($8,3 / $98)
5. SpongyaBob: Ki a vízből! ($7 / $149)
6. A szürke ötven árnyalata ($5,6 / $156,4)
7. McFarland, USA ($5,3 / $29,4)
8. A Lazarus-hatás ($5,1 / $17,4)
9. The Duff ($4,9 /$26,1)
10. Üzlet bármi áron ($4,8 / $4,8)