A hazai mozikban február 19-én debütált Liza, a rókatündér a magyar nézők szeretetének elnyerése után bezsebelte az első fesztiváldíjait is. Ujj Mészáros Károly első mozifilmje nyerte a portugál Fantasporto nemzetközi filmfesztivál fődíját és a legjobb vizuális effektekért járó elismerést.

A Liza, a rókatündér huszonhat másik filmmel versenyzett, és a fesztivál történetében először kapta magyar alkotás a fődíjat. Ujj Mészáros Károly igencsak rangos társaságba keveredett: David Cronenberg (Agyfürkészők), Danny Boyle (Sekély sírhant), David Fincher (Hetedik), Alejandro González Iñárritu (Korcs szerelmek), Juan Carlos Fresnadillo (Intacto) és Guillermo del Toro (A faun labirintusa) vitte el korábban a zsánerfilmekre szakosodott portugál fesztivál fődíját.

Balsai Mónika és Reviczky Gábor a Liza, a rókatündér forgatásánForrás: A Company Hungary

A Balsai Mónika, Bede-Fazekas Szabolcs és David Sakurai főszereplésével készült film a legjobb vizuális effektekért járó díjat is elnyerte. A Liza, a rókatündér-ben látható, mintegy négyszáz digitális utómunkával készült trükk CGI supervisora Nagy Miklós volt.

A Liza, a rókatündér nemzetközifesztiválkörútja folytatódik. Japán élvonalbeli filmünnepe, a 10. születésnapját ünneplő oszakai filmfesztiválon lesz látható a jövő héten. A versenyprogramba mindössze 12 film kapott meghívást, és Ujj Mészáros Károly rendezése lesz az egyetlen európai alkotás a mezőnyben.

Az európai és az ázsiai premiert követően Dél-Amerikában is látható lesz a Liza, a rókatündér: az argentínai Pantalla Pinamar nemzetközi filmfesztiválra is meghívást kapott az abszurd romantikus vígjáték.