Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. A gazellatestű Jamie Lee Curtis céltudatos prostituáltként okozott forró pillanatokat Dan Aykroydnak, aztán úgy megdöbbentette erotikus táncával Arnold Schwarzeneggert, hogy nyelni is elfelejtett az akciósztár, pedig ő már látott egyet s mást.

 

#34 - Jamie Lee Curtis (Szerepcsere, Két tűz között, Anyja fia, A panamai szabó)

Jamie Lee Curtis már gyerekkorában megfertőződhetett a színészvírussal, ugyanis Janet Leigh és Tony Curtis volt az édesanyja, illetve az édesapja. Ráadásul első moziszerepével rögtön Janet Leigh nyomdokaiba lépett: édesanyja korai és váratlan halált halt a slasher-horrorok egyik legfontosabb előképében, a Psychó-ban, Jamie - tizennyolc évvel később - ugyanennek az alműfajnak az egyik legfontosabb klasszikusában, a Halloween - A rémület éjszakájá-ban menekült a maszkos gyilkos elől.

Curtist vékony, törékeny alkata, ugyanakkor kemény vonású, kitartást, harcosságot sugárzó arca tökéletessé tette a horrorfilmek tipikus főszereplőtípusának az eljátszására: aki mellől fokozatosan elhullnak a társak, és a végén egyedül marad a gonosszal szemben. A Halloween sikere után számos más horrorban szerepelt,  játszott a Terror Train-ben, a Szalagavató-ban, és John Carpenterrel is újból együtt dolgozott A köd-ben.

Jamie Lee Curtis a Halloween - A rémület éjszakájábanForrás: Mokép

Hiába vált néhány év alatt a horror zsáner egyik meghatározó scream queen-jévé (ennek az angol kifejzésnek nincs magyar megfelelő, tükörfordításban: sikolykirálynő), az első igazán emlékezetes vetkőzős jelenetére egy vígjátékban került sor. Az 1983-as Szerepcseré-ben egy könyörtelen fogadás miatt kisemmizik a vagyonából a menő New York-i brókert játszó Dan Aykroydot. A férfi hamar az utcán találja magát, és csupán egy üzlet nyelvét kiválóan beszélő prostituált hajlandó rajta segíteni, és ő sem emberszeretetből, hanem egy öt számjegyű összegért.

Jamie Lee Curtis szenzációs céltudatos, az élet által megedzett nőként. Tárgyalótechnikáját a legdörzsöltebb üzletemberek is megirigyelnék: tudja magáról, hogy nagy hatással van a férfiakra, és ezt ügyesen ki is használja. Mellbimbói végig átütnek a ruhán, és amikor befejezte a mondandóját, még meg is villantja kebleit a tükörben Aykroyd legnagyobb megdöbbenésére. De mielőtt még felbátorodna a férfi, rácsapja az ajtót egy zseniális mondat kíséretében. Ebben a filmben már a később állandó viseletévé vált rövid hajjal láthatjuk a színésznőt, alakításáért megkapta a Brit Akadémiától a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat.

Ha pucérkodás és Jamie Lee Curtis, akkor nyilván, és nagyon helyesen mindenkinek a Két tűz között jut először az eszébe. Nálunk is bekerült a tíz legszexibb filmes sztriptíz közé a színésznő sután, lámpalázasan kezdődő, de aztán idővel a levegőt is felforrósító magánszáma. Az izgalomra vágyó háziasszony kipakolta a kebleit, megtalálta magában a szexdémont, és még az ágy keretét is felhasználja a sztriptízhez, rúdnak használva forog rajta. Arnold Schwarzenegger döbbenten néz ki a fejéből.

A kilencvenes évek első felében Jamie Lee Curtis is kipróbálta magát az akkoriban népszerű erotikus thriller műfajában. Egy pszichopata feleséget alakított az Anyja fiá-ban, aki több évnyi távollét után visszatér, hogy visszaszerezze a családját, és semmilyen eszköztől sem riad vissza, hogy célját elérje. Régi férje íróasztalán teszi szét a lábait, a vörös hálóköntöse alatt nem visel semmit, és még a tizenéves fia előtt is megvillantja gazellatestét.

Hiába volt negyvenhárom éves A panamai szabó forgatásán Curtis, nem érezte úgy, hogy takargatnia kellene a testét.  És milyen jól tette! Még akkoriban is alig vesztett valamit a csáberejéből. Először a férjét játszó Geoffrey Rush-t csalogatja be az ágyba, aztán viszont kénytelen eltűrni, hogy a korrupt kémet alakító Pierce Brosnan először a mellét markolássza, majd az ágyra dobja.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates