Az év legjobb szadomazo szerelmesfilmje még csak most jön

2015.03.16. 15:12

Végképp el lehet felejteni A szürke ötven árnyalatát, április végén ugyanis a hazai mozikban is bemutatják a The Duke of Burgundy című szadomazo szerelmesfilmet. Peter Strickland Magyarországon forgatott érzéki drámája úgy teregeti ki egy leszbikus pár hálószobai titkait, hogy közben a képi világ, a hangulatteremtés és a humor terén is messze felülmúlja a jóval ismertebb, kasszát robbantó társát. Itt van hat ok, amiért szerintünk nem szabad kihagyni ezt a filmet. Várja velünk együtt türelmetlenül április 30-át!

 

1. Szélsőségesen bizarr szerelmi történet, mégis mindannyiunkról szól

"Ha fontos nekünk a másik, akkor hiába nincs kedvünk hozzá, akkor is elfenekeljük" - állítja általános érvénnyel az emberi párkapcsolatokról Strickland. Ilyen egyedi módon még egyetlen film sem mondta el, hogy nincsen párkapcsolat kompromisszumok és áldozatok nélkül.

Sidse Babett Knudsen és Chiara D'Anna a The Duke of Burgundy című filmbenForrás: Toronto Film Festival

A The Duke of Burgundy-ban az a csodálatos, hogy egy bizarr, szájba pisilős szerepjátékba, két nő furcsaságokkal teli hatalmi játszmájába dobja bele a nézőjét, de aztán fokozatosan mindenkinek leeshet a tantusz, hogy ezt metaforaként is lehet értelmezni, és így már hiába nem kötözzük meg szex közben a partnerünket, a saját életünkre is tudjuk vonatkoztatni a látottakat.

2. A dögös domina is viselhet csíkos pizsamát

A The Duke of Burgundy hiába mutat a szó szoros értelmében kevesebbet, mint A szürke ötven árnyalata, mégis sokkal merészebb, erotikusabb, illetve őszintébb is. Sidse Babett Knudsen és Chiara D’Anna által játszott két főszereplő közti dinamika állandóan változik. Sokszor nem a szerepük szerint cselekszenek, vagyis nem csupán abból áll a film, hogy egyikük megalázza a másikat, és ebben örömüket lelik. Néha unalmassá, megterhelővé válik a játék, hiányzik már belőle a tűz, ami régebben ott lobogott.

Strickland nem egy szokványos, szadomazo betétekkel megtűzdelt erotikus filmet akart csinálni. Interjúiban elmondta, hogy neki fontos volt, hogy pizsamában is megmutassa a domináns karaktert, illetve hogy azt is lássa a közönség, amikor kiesnek a szerepükből, elrontják a betanult szöveget, nem a megbeszéltek szerint cselekszenek.

3.  Ilyen elvarázsolt világ nincs még egy

A filmben nincsen semmi természetfeletti, mégis olyan, mintha nem a mi valóságunkban, hanem egy elvarázsolt, csörgedező patakokkal határolt, ódon tündérországban játszódna. Itt nem kell az embernek dolgoznia, vígan kerékpározhat az erdőben, vagy szentelheti napjait a hobbijának. Cynthia például lepkéket gyűjt és tanulmányoz, a könyvtárba jár kutatni és előadásokat tart kedvelt rovarairól.

Sidse Babett Knudsen és Chiara D'Anna a The Duke of Burgundy című filmbenForrás: Mozinet

A legfurcsább, hogy csak nők vannak ebben a világban, és senki nem hiányolja a férfiakat. Így magától értetődővé válik, hogy két nő együtt él. Fel sem vetődik, hogy ezt most elfogadják vagy elvessék a többiek, vagy hogy ők mások, kívülállók lennének.

4. Megint zseniális a filmzene

Strickland filmjeiben mindig is kitüntetett szerepet kaptak a hangeffektek, zörejek vagy éppen zenék. A Berberian Sound Studio (kritikánk) egyenesen egy hangmérnökről szól, aki fokozatosan elveszti kapcsolatát a valósággal egy horrorfilm utómunkálatai során. Ahhoz a filmhez a Broadcast szerezte a zenét, a The Duke of Burgundy-hoz a Cat’s Eyest kérte fel a rendező a filmzene elkészítésére.

Már a főcím közben nyilvánvalóvá vált, hogy Strickland ismét kiváló ízléssel választott. A Cat’s Eyes álomszerű, elvágyódó popzenéje csak még inkább elemeli a filmet egy rejtélyes, érzelmek vezérelte világba.

5. Ezeknek a filmeknek a létezésükről sem tudtunk eddig

Strickland interjúit azért is érdemes elolvasni, mert nagy kedvvel és vég nélkül sorol alig ismert filmeket, amelyek hatottak a művészetére. Ha követjük a tanácsait, újabb és újabb ajtókat nyithatunk fel a filmművészet labirintusában, és közben azt is jobban megérthetjük, miért pont így néz ki a The Duke of Burgundy. Előző filmjénél olasz giallókról és horrorokról mesélt, és a legújabb rendezése is van annyira lenyűgöző, hogy kíváncsiak lettünk a Marthá-ra vagy a Petra Von Kant keserű könnyei-re Fassbindertől.

Peter Strickland a Szinbádot ajnározza

A magyar film útvesztőiben is elmerült Strickland, és például Huszárik Zoltán Szindbád-ja annyira megragadta a képzeletét, hogy egy külföldi DVD-hez készült extrában ő maga méltatja a filmet. A Szindbád részletgazdag, színpompás és érzéki világa rokonságot mutat a The Duke of Burgundy múltat idéző, tapintásra ingerlő díszleteivel, de ettől függetlenül is érdemes meghallgatni, hogy mit mond egy angol származású rendező egy olyan filmről, amiről akár azt is hihetnénk, csak mi magyarok foghatjuk fel igazán.

6. Teljes egészében Magyarországon forgatták

Ennek a filmnek még a stáblistáját is izgalmas böngészni, ugyanis számos magyar szakember vett részt a The Duke of Burgundy munkálataiban. Jó dolog azzal szembesülni, hogy a sokszor lesajnált magyar filmszakma képes tevékeny részt vállalni egy világszínvonalú, a világ több fesztiválján ünnepelt film létrehozásában.

Chiara D'Anna a The Duke of Burgundy forgatásonForrás: BFI

Szerepet kapott a filmben Bartsch Kata (Poligamy, Parkoló), illetve az erdélyi származású Tompa Eszter, akit az Edina című rövidfilmben, vagy a Bibliotheque Pascal Lolitájaként láthattunk már. A film vágója Fekete Mátyás, a látványtervezője pedig Verebes Zoltán alias Pater Sparrow, aki többek között a filmben megjelenő szakkönyvek borítóit tervezte.

Nic Knowland, Benkó Dániel, Robert Dibble, Peter Strickland és Soltész Judit a The Duke of Burgundy forgatásánForrás: BFI

A brit filmintézet honlapján jelent meg egy hangulatos képsorozat a magyarországi forgatásáról. Több jelenetet Sopron óvárosában vettek fel, a film fő helyszínéül szolgáló, kúszónövényekkel sűrűn lefedett villa Leányfaluban található.

- - -

Nekünk már volt szerencsénk látni a The Duke of Burgundy-t. A filmet először a Titanic Filmfesztiválon lehet megnézni itthon, majd április 30-tól a magyar mozik is műsorra tűzik.