Duci kémnő törheti meg a magyar átkot

2015.03.19. 15:28

2012-ben különös jelenségre figyeltünk fel. A nálunk forgatott hollywoodi produkciók - hiába szerepelt bennük Nicolas Cage, Channing Tatum vagy Anthony Hopkins -  mind megbuktak Amerikában. A magyar átok azóta is tarol, elvérzett a nálunk felvett és tényleg rettenetes Die Hard - Drágább, mint az életed és a Keanu Reeves főszereplésével készült 47 Ronin is, Angelina Jolie A vér és méz földjén című háborús drámája pedig csupán 300 ezer dollárt hozott a 13 millió dollár gyártási költségéhez képest. De leszerepelt a Robert Pattinsont és Uma Thurmant felvonultató Bel Ami - A szépfiú is, aminek kedvéért homokkal szórták fel az Andrássy utat.

Nagy visszhangja volt Brad Pitték kálváriájának a Z világháború forgatása idején. A félkész forgatókönyv és a rendező tapasztalatlansága együttesen oda vezettek, hogy teljes egészében kidobták a Budapesten felvett moszkvai befejezést, és helyette egy teljesen újat forgattak. Ezzel ki is védték a rontást: a 190 millióból készült film több mint félmilliárd dollárt szedett össze a világ mozipénztáraiban.

Melissa McCarthy Budapesten motorozik A kém című filmbenForrás: InterCom

Az átoknak a Szívek szállodája Sookie-jaként megismert Melissa McCarthy vethet véget, aki Jude Law, Jason Statham és 50 Cent társaságában Magyarországon forgatta le A kém (Spy) című akciókomédiát. A film munkálatait nem övezték botrányok azon az inkább mókásnak nevezhető eseten kívül, amikor Jude Law részegen összegabalyodott Zimány Lindával egy szórakozóhelyen.

McCarthy sikert sikerre halmozott az elmúlt években, még a gyengén sikerült filmjeit is iszonyú sokan megnézik (Személyiségtolvaj, Tammy), és már akkora a bizalom az irányába, hogy őt választották ki az egyik női szellemirtónak is. Ráadásul McCarthy-t ismét Paul Feig rendezi, aki a két legnagyobb közönségsikerében (Koszorúslányok, Női szervek) is dirigálta. Nagyon meglepő lenne, ha pont ezzel a filmmel buknának meg.

Ez szinte biztos, hogy nem fog megtörténni, ugyanis A kém-ből A South by Southwest Fesztiválon tartottak egy elővetítést, és az első kritikák nem győzik dicsérni a filmet. A Variety kritikusa a színésznő eddigi "legokosabb, legviccesebb és legsokrétűbb" színészi munkájának nevezi a terepre életében először kiküldött CIA-ügynök eljátszását, a filmet magát pedig egy kirobbanóan eleven, a világot a hóna alá csapó, élvezetes akcióvígjátéknak könyveli el.

A The Hollywood Reporter szerzője szerint tele van nevetésre ingerlő pillanatokkal a film, McCarthy beválik egyedüli főszereplőként, többek között azért, mert ügyesen kifordítja a kémfilmek férfiakhoz kötődő konvencióit. A Playlist sem marad el a bókokkal: "Feig elkötelezett hozzáállása a műfajhoz és néhány, tényleg csodálatosan kivitelezett  jelenetsor miatt A kém-et legalább annyira lehet szeretni, mint amennyire a főszereplőt."

Ebben a filmben Budapest végre nem Berlint, Moszkvát vagy Párizst, hanem önmagát játssza - emiatt különösen szép lenne, ha a nálunk május végén a mozikba kerülő A kém törné meg a magyar átkot.