Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Rosario Dawson aranybarna kebleinek még Nagy Sándor is behódolt, nem csoda hát, hogy mi egyenesen transzba estünk tőlük.

 

#35 - Rosario Dawson (A játék ördöge, Nagy Sándor, a hódító, Transz)

Egy véletlen találkozáson múlt, hogy Rosario Dawsonból színész lett. Ha az nincs, most könnyen lehet, hogy egy tudományos szaklapban olvasnánk tőle egy cikket a globális felmelegedés korallzátonyokra gyakorolt hatásairól. Esze ágában nem volt ugyanis filmekben szerepelni, kamaszként a természettudományok és a matematika érdekelte Dawsont, és tengerbiológus akart lenne. Aztán tizenöt évesen kiszúrta őt Larry Clark rendező és fényképész, ahogy a verandán játszott a barátaival, és annyira megtetszett a filmesnek, hogy elhívta játszani a Kölykök-be.

Dawson senki mással össze nem téveszthető, egyedi vonásait annak köszönheti, hogy változatos helyekről származott a családja. Anyai ágon Puerto Rico-i és kubai, apai ágon pedig ír és amerikai indián ősei vannak. Ehhez adjuk még hozzá az anyjától eltanult céltudatosságát, és máris megérthetjük, hogyan tudta felküzdeni magát New York egyik szegénynegyedéből, ahova akkoriban még a taxik sem mentek ki szívesen Hollywood egyik ünnepelt színésznőjévé. Dawson szerepelt a Sötét zsaruk második részében, együtt forgatott Dwayne Johnson-nal (Az Amazonas kincse), Quentin Tarantinóval és több alkalommal Robert Rodriguezzel.

Rosario DawsonForrás: Barlow

A Kölykök című, szexelő és drogozó tinikről szóló botrányfilm után három évet kellett várnia a következő filmes munkájára. Csak miután megkapta a szerepet Spike Lee A játék ördöge című sportdrámájában, döntötte el, hogy nem megy egyetemre, inkább színész lesz. A film egy ragyogó tehetségű srácról szól (Ray Allen), akit minden egyetem meg akar szerezni a kosárlabdacsapatába, és akinek helyzetét tovább bonyolítja, hogy az apját (Denzel Washington) kiengedik egy hétre a börtönből, illetve a barátnője (Rosario Dawson) bejelenti, hogy gyereket vár.

Visszaemlékezésként láthatjuk Ray Allen és Rosario Dawson meggondolatlan szeretkezését, ami még azzal együtt is szédítően romantikus, hogy a srác lábán fehér zokni világít. Dawson óvszer nélkül szeretné, érezni akarja belülről a srácot, aztán azzal nyomatékosítja kívánságát, hogy megvillantja aranybarna melleit. Nehéz egy ilyen kívánságnak ellenállni. A színésznő még egy filmet forgatott Spike Lee-vel, Az utolsó éjjel-ben Edward Norton volt a partnere.

Dawson legtöbbet emlegetett meztelenkedése Oliver Stone négy különböző verzióban létező történelmi eposzához, a Nagy Sándor, a hódító-hoz kötődik. A szélsőséges megítélésű filmben Roxanát, Nagy Sándor feleségét játssza a színésznő, és a beágyazott részlet azért is különösen izgalmas, mert sokáig több irányba is kifuthat. Nagy Sándor az ágyába vonszolja Roxanát, majd úgy vicsorognak egymásra, mint a felajzott állatok - ebből nemi erőszak, gyilkosság és szenvedélyes szex is következhet.

A színésznő öccse nagyon aggódott a meztelenkedős jelenet miatt, de egyáltalán nem a szokásos indokok miatt. Akkoriban egy sztriptízklubban dolgozott DJ-ként, meztelen nők vették körül, és nem tudta viselni, ha a nővére nem néz ki olyan jól, mint a táncosnők. Csak akkor nyugodott meg, amikor megnézte a filmet, és a saját szemével látta milyen gyönyörű teste van a testvérének.

Dawson mindent megmutatott magából a Transz-ban. Még a fanszőrzetét is leborotválta a szerep kedvéért, ugyanis James McAvoy amnéziás karaktere a csupasz puncit szereti, és ez - nem viccelünk! - fontos dramaturgiai elem a filmben. Ennek az átverős thrillernek a történetét lehetetlenség lenne pár mondatban, érthetően összefoglalni, legyen most annyi elég, hogy van benne képrablás, hipnózis és elfeledett emlékek előbányászása, amik miatt mindent, amit addig láttunk, ujra kell értékelnünk. Aki több információra vágyik, az olvassa el a kritikánkat.

De itt van ez a hangulatos összeállítás Dawson meztelenkedéseiről, amiből sok izgalmas apróságot ki lehetne emelni, de úgyis mindenki arra az elképesztő jelenetsorra fog emlékezni, amikor egy percnyi türelmet kér a színésznő, aztán anyaszült meztelenül tér vissza. Hipnotizőr legyen a talpán, aki el tudja velünk feledtetni a folyosón végiggyalogló, James McAvoy álmát beteljesítő Dawsont.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates