Angelina Jolie néhány éve eltávolíttatta a melleit, mert egy vérvizsgálat rákra való hajlamot mutatott ki nála, és családjában többen is ebben a betegségben haltak meg. Most a petefészkeit és petevezetékeit távolítatta el, a döntés hátteréről ismét megosztotta a gondolatait a New York Timesban.

A műtétre néhány hónap múlva került volna csak sor, de egyes jelekből arra lehetett következtetni, hogy a rák korai szakaszában van. Brad Pitt hazarepült Franciaországból, hogy a feleségével legyen. A további vizsgálatok negatív eredményt hoztak, nem találtak rosszindulatú daganatot, de Jolie az előrehozott műtét mellett döntött, mert még így sem volt kizárható annak az esélye, hogy a betegség korai stádiumában van. A műtétek előtt 87 százalékos valószínűsége volt annak, hogy mellrákos lesz, 50 százaléknyi esély pedig arra volt, hogy petefészekrákkal diagnosztizálják.

Angelina Jolie január 25-én egy iraki menekülttáborbanForrás: AFP/Safin Hamed

A 39 éves színésznő a méhét nem vetette ki, mert azon a területen nem volt rákos megbetegedés a családjában, de többé már nem szülhet gyereket. A mostani műtét egyáltalán nem volt annyira bonyolult, mint a néhány évvel ezelőtti masztektómia, a hatásai azonban komolyabbak. Idő előtti menopauzát idéz elő. „Bármi is történjen velem, nyugodtan állok elébe, és nem azért, mert erős lennék, hanem mert ez az élet rendje. Ebben nincs semmi, amitől félni kellene.”

Cikkében leírta, hogy továbbra sincs teljes biztonságban a ráktól, de a műtétekkel csökkentette a betegség kialakulásának esélyét, az immunrendszerét pedig természetesen módokon erősíti.  A döntést maga és a családja védelmében hozta meg, örül annak, hogy gyerekei most már sohasem fogják azt mondani, hogy „anya petefészekrákban halt meg”.