Szépen alakul az idei Titanic programja. A múlt héten már megemlítettünk egy tucat filmet a felhozatalból, most pedig újabb ígéretes alkotásokat jelentettek be.

Április 9-én Yann Demange elsőfilmes brit rendező ’71 című háborús thrillerével nyit a fesztivál. 1971-ben, Belfastban az első bevetésén levő fiatal brit katona, Gary Hook (a Rendíthetetlen-ben megismert Jack O’Connell) véletlenül leszakad másodmagával egységétől egy utcai felkelés közben. Társát lelövik, ő pedig menekülni kényszerül az IRA fegyveresei elől.

Jack O'Connell a '71 című filmbenForrás: Titanic filmfesztivál

Az idei Titanic hozza Jafar Panahi legújabb, dokumentumfilmnek álcázott alkotását a Taxi-t is, amely az Arany Medve-díjat nyerte az idei Berlinalén. Utasai között akadnak férfiak és nők, fiatalok és öregek, szegények és gazdagok, akik sofőrjükkel beszélgetve vallanak életük történéseiről.

Vetítik majd a Slágermájerek új-zélandi alkotóinak Hétköznapi vámpírok (What We Do In the Shadows) című vígjátékát, amelynek főhősei igyekeznek beilleszkedni korunkba, időben fizetni a lakbért és menő éjszakai klubokba járni. Csakhogy halhatatlan vérszívók, akik előszeretettel változtatnak vidám fiatalokat vámpírrá.

Hétköznapi vámpírokForrás: Weltkino Filmverleih

Hazánkban először a Titanicon lehet megnézni Laura Poitras Oscar- és BAFTA-díjas Citizenfour című dokumentumfilmjét, amely az amerikai kormány lehallgatási botrányát felfedő Edward Snowden történetét mutatja be.

Többször lelkendeztünk már a Mads Mikkelsen és Eva Green főszereplésével készült A megváltás (The Salvation) című dán westernről, most végre a magyar nézők mozivásznon is megbizonyosodhatnak a film nagyszerűségéről.

Eva Green, Mads Mikkelsen és Jeffrey Dean Morgan A megváltás című filmbenForrás: TrustNordisk

Az idei Titanic kínálatát erősíti a Berlinálén Ezüst Medve-díjjal jutalmazott kínai dráma, a Vak érintés (Tui Na / Blind Massage) is, mely a vakok érzelmi világát mutatja meg látó és nem látó színészek érzékeny alakításai segítségével, miközben a modern Kína valósága is kirajzolódik.

Április 10. és 18. között öt helyszínen, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Örökmozgóban, a Toldi moziban, a Puskin moziban és az A38 hajón várja a közönséget Budapesten a Titanic. A fesztivál végleges programja március 27-étől érhető majd el a rendezvény honlapján, és április 2-án kezdődik a jegyek árusítása. Idén öt jegy vásárlása esetén kedvezményes lesz a jegyár.