A magyar filmek közül utoljára A nagy füzet-et vetítették Amerikában rendes moziforgalmazásban. A múlt héten Mundruczó Kornél Cannes-ban díjat nyert Fehér Isten-jét is bemutatták a tengerentúlon - pontosabban New Yorkban lehet rá beülni, ott adják két moziban.

A nagy füzet-et két moziban vetítették, és 4 193 dollárt szedett össze az első hétvégéjén. Az allegorikus kutyás filmre két filmszínházban 16 ezer dollár értékben adtak el jegyeket. Ilyenkor mindig az a nagy kérdés, hogy a későbbi hetekben milyen széles körben terítik a filmet. A nagy füzet-nél tizenöt mozi jelentette a csúcsot, a Fehér Isten amerikai turnéjának a következő állomásait itt lehet megtekinteni.

Psotta Zsófia a Fehér Isten című filmbenForrás: InterCom

Noah Baumbach ujjongó kritikák által jelentősen megtámogatott While We're Young című vígjátékát négy moziban kezdték játszani, 242 ezer dollárt gyűjtött, ami azt jelenti, hogy mozinként átlagban 60 ezer dollár értékben fogytak rá a jegyek. Ehhez képest a Fehér Isten mozis átlaga 8 ezer dollár. Ben Stiller és Naomi Watts nagyvárosi, értelmiségi komédiájának ezzel máris ki van kövezve az útja a széles körű bemutató felé, a Fehér Isten ennél jóval szolidabb álmokat szövögethet.

Mundruczó filmjét reklámozza az amerikai forgalmazó, többször találkoztunk a Fehér Isten hirdetésével a mértékadó The Playlist nevű szakblog oldalsávjában, és a kritikusok sem hallgatták el a premiert, még a The New Yorker is megemlékezett róla egy pozitív hangvételű recenzióval. Mundruczóra is kiváncsiak az amerikaiak, több nagy múltú újság, például a Film Comment, illetve Andy Warhol legendás lapja, az Interview Magazin is terjedelmes interjút közölt vele. Akit érdekelhet a Fehér Isten, ahhoz nagy valószínűséggel eljutott már a film híre, most az a kérdés, elmennek-e a következő hetekben megnézni.

Psota Zsófia, Hagen és Mundruczó Kornél a cannes-i filmfesztiválonForrás: AFP

Az amerikai mozikat a Végre otthon! című animációs film uralta, amely megismételte a Hős6os és az új Spongya Bob-rajzfilm ötvenmillió feletti nyitóeredményeit, és 54 milliót zsebelt be. A Keményítőkúra című börtönnel riogató vígjátékot ugyan elintézte a kritika, de ez a nézőket nem érdekelte, és a film 34,6 millió dollárral a második helyet szerezte meg. Ez Will Ferrell karrierjének harmadik legjobb nyitása.

A hétvége legörvendetesebb híre, hogy az eredeti alapötletű, az eddigi nézők és kritikusok által egyöntetűen ajnározott It Follows című horror sikerrel vette a terítéssel járó kockázatot: 32 mozi helyett már 1218 moziban vetítették, és négymillió dollárt hozott. A forgalmazó elégedett, és a következő hétvégén még több moziba akarja eljuttatni. Már csak egy magyar forgalmazónak kellene meglátnia a filmben a fantáziát.

Maika Monroe az It Follows című filmbenForrás: RADiUS-TWC

A tízes észak-amerikai toplista (zárójelben a hétvégi bevétel és az eddigi összbevétel millió dollárban): 

1. Végre otthon! ($54 / $54)
2. Keményítőkúra ($34,6 / $34,6)
3. A lázadó ($22,1 / $86,4)
4. Hamupipőke ($17,5 / $150)
5. It Follows ($4 / $4,8)
6. Kingsman: A titkos szolgálat ($3,1 / $119,4)
7. Éjszakai hajsza ($2,2 / $23,8)
8. The Second Best Exotic Marigold Hotel ($2,2 / 28,1))
9. Do You Believe? ($2,2 / $7,1)
10. Gunman ($2 / $8,8)

Frissítés: A cikk előző verziójában tévesen A torinói lo-vat jelöltük meg az utolsó magyar filmnek, amely moziforgalmazásba került Amerikában.