Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Nicole Kidman hamar túllendült a BMX-es korszakán, és halálos nyugalommal használta fel szexuális vonzerejét a túlélés érdekében. Később csalfa tavi tündérként, meztelenül emelkedett ki a tóból, majd Tom Cruise társaságábon minden idők egyik legnagyszerűbb rendezője előtt vetkőzött le. Egyszerre volt nyugtalanító és veszettül erotikus Kubrick filmjében.

 

#38 - Nicole Kidman (Halálos nyugalom, Billy Bathgate, Tágra zárt szemek, Hemingway & Gellhorn)

Nicole Kidmannel legkorábban a BMX banditák 1986-os magyarországi bemutatója idején ismerkedhettek meg a hazai nézők. Az ifjúsági kalandfilm 1983-as forgatásakor még csak tizenhat éves volt, de már akkor sokan megjegyeztük magunknak sugárzó arca, vörös, göndör fürtjei és extrémsportolókhoz méltó vagánysága miatt. A valóságban persze nem ő hajtotta végre a bringás mutatványokat, helyette egy tizennyolc éves srác húzott vörös parókát, és ugrált a BMX-szel.

Nicole Kidman a BMX banditákbanForrás: Mokép

Hat évvel későbbi Halálos nyugalom című filmben már egy felnőtt nő néz vissza ránk, aki szexuális vonzerejét a túlélés érdekében használja fel tudatosan. Ez a háromszereplős, szinte végig egy jachton játszódó ausztrál thriller hozta el Kidman számára az áttörést, egy évvel később már Hollywoodban játszott Tom Cruise oldalán. Aki nem látta a filmet, érdemes további információk elolvasása nélkül megnéznie a színésznő Billy Zane-nel közös, izzadtságtól csatakos szexjelenetét, mivel a történet ismeretében átértékelődhetnek majd benne a látottak.

Zane egy pszichopata gyilkost alakít a filmben, aki foglyul ejti a jachtján a férjével (Sam Neill) utazó nőt. Kidman karaktere egyedül marad a bűnözővel, és hogy időt nyerjen, illetve hogy a férfi bizalmába férkőzzön, még arra is hajlandó, hogy lefeküdjön vele. Filmes fórumokon hosszú beszélgetéseket lehet arról találni, hogy a nő - akarata ellenére - élvezni kezdi-e a szexet az aktus közben, vagy sem. Ezt a találgatásokra késztető ambivalenciát Kidman érzéki, nüanszokkal eljátszó alakításának köszönhetjük.

A Billy Bathgate című gengszterfilmben, Nicole Kidman nem tudta megállni a tükör előtt állva, hogy le ne ejtse magáról a törülközőt. A maffiavezér (Dustin Hoffman) fiatal, szabad szellemű és virgonc barátnőjét alakította, aki az erdei tóban meztelenül fürdik, és egyáltalán nem bánja, ha az ifjú kísérője ezt végignézi. A csúcspont akkor jön el, mikor csalfa, tavi tündérként emelkedik ki a vízből, és néhány futó pillanatra felvillan a melle, és kiderül, hogy alul is vörös a színésznő.

Ha nem is a legbevállalósabb, de mindenképpen a legemlékezetesebb pucérkodását a Tágra zárt szemek-ben láthatjuk. Legalábbis ha Kidman és meztelenség, nekem mindig az a nyugtalanító tekintet jut róla először eszembe, amit a tükör előtt állva ereszt meg, miközben Tom Cruise csókolgatja.

Kubrick utolsó filmjével kapcsolatban a mai napig tartja magát a pletyka, hogy az elhúzódó, idegőrlő forgatása miatt futott zátonyra Kidman és Cruise házassága. A beágyazott részletekből annyi mindenképpen kiderül, hogy a színésznő meggyőzően tudja alakítani a füves mámorban a férjére kibukó házastársat. A monológ nagyon erős, de nehéz odafigyelni rá, mert közben végig átüt Kidman mellbimbója az atlétán.

A kétezres évek második felében elmaradtak a pucerkodások a színésznőtől. A pár éves szünetnek a 2012-es Hemingway & Gellhorn című életrajzi dráma vetett véget, melyben a híres amerikai író (Clive Owen) és Martha Gellhorn újságíró (Nicole Kidman) a spanyol polgárháború kellős közepén ugyanabban a hotelszobában rekednek, és a nő már nem tudja tovább elnyomni testi vonzalmát a férfi iránt. Kint bombák robbannak, a szobában Kidman nyakig felhúzott lábakkal fogadja magába Owent.

Kidman negyvenöt éves volt a Hemingway & Gellhorn idején, ugyanabban az évben felszabadultan maszturbált, és rápisilt Zac Elfron arcára a Cannes-ban botrányt kiváltó Az újságos fiú (kritikánk) című filmben, és egy ideig úgy volt, hogy szerepel majd Lars von Trier A nimfomániás című, maratoni hosszúságú szexuális eposzában. Azt a szerepet játszotta volna, amely végül Uma Thurmannél landolt - a kevés egyike a filmben, amely nem igényelt meztelenkedést.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Ph