A múlt héten beszámoltunk arról, hogy a Fehér Isten című, kutyaapokalipszissel rémisztgető magyar filmet március 27. óta az amerikai mozik is játsszák. Az első hétvégén két New York-i filmszínházban vetítették, és 16 ezer dollárt szedett össze. Hiába mutatták be a Halálos iramban 7-et múlt pénteken, és tarolta le a film az egész világot, Mundruczó kutyái nem rezeltek be a dübörgő sportkocsik látványától.

Az érdeklődő amerikaiak kettő helyett már tizenegy moziban nézhették meg a Budapestet felforgató ebeket, és 52 290 dollárral növelték a Fehér Isten bevételét. Most már arra is esélye van a filmnek, hogy a rendszerváltás óta Amerikában a legnagyobb sikert elérő magyar produkciót, a Kontroll-t is befogja.

Mundruczó Kornél rendező és a Fehér Isten főszerepét játszó egyik kutya, Hagen a Sundance filmfesztiválon januárbanForrás: AFP

A Fehér Isten most 75 857 dollárnál tart, Antal Nimród metrós thrillerét huszonkét héten keresztül vetítették amerikai mozik, összesen 237 ezer dollárt gyűjtött be. Tehát két hét alatt a Kontroll összbevételének majdnem a harmadát szedte össze a Fehér Isten. Ebből csúcsdöntés lesz, amennyiben Mundruczó filmje is sokáig műsoron marad, és erre megvan minden esély, mert a forgalmazó honlapja szerint holnaptól már húsz újabb moziban fogják játszani.

A Fehér Isten első három perce

Antal és Mundruczó útjai nem most kereszteződtek először. 2004-ban mindketten meghívást kaptak a cannes-i filmfesztiválra, a Kontroll-t az Un certain regard szekcióban vetítették, Mundruczó Kis Apokrif no. 2 című rövidfilmje pedig a Cinefondation elnevezésű válogatásba került be. Akkor Antalnak nem jött össze az Un certain regard fődíja, tíz évvel később Mundruczónak viszont igen. Most az amerikai mozikban is a Kontroll nyomába eredt a Fehér Isten