Kicsit túlpörögte a filmes sajtó a cannes-i filmfesztivál nyitófilmje körüli csendet. Tavaly már januárban bejelentették, hogy a Nicole Kidman főszereplésével készült (mint utóbb kiderült, rémes) Grace - Monaco csillaga lesz a nyitófilm, idén viszont egészen máig, az egész hivatalos program bejelentése előtt három napig nem lehetett tudni, hogy mely film követi az Elemi ösztön-t, a Moulin Rouge!-t, A nagy Gatsby-t, a Rossz nevelés-t, a Fel-t vagy az Éjfélkor Párizsban-t az idei nyitófilmként.

A legvadabb találgatások (Holnapolisz, Agymanók, Mad Max - A harag útja) láttak napvilágot és csak annyi derült ki, hogy az új Mad Max valóban lesz Cannes-ban, de csak a második napon, a nemzetközi bemutatóval egy időben (Magyarországra egy héttel később, május 21-én jön). Kicsit az lehet az érzése az embernek, hogy a Mad Max-et akarták nyitófilmnek, de mivel nem kapták meg, elő kellett állni egy B-tervvel. Legalábbis az, hogy végül a La tête haute című francia filmet vetítik a nyitógálán, annyira nem hoz lázba senkit. A fesztivál mindenesetre azt kommunikálja, hogy két amerikai zsűrielnök (Ethan és Joel Coen) valamint a Mad Max második napi versenyen kívüli vetítése mellett idén nem akartak hollywoodi nyitófilmet.

Catherine Deneuve idén februárban HollywoodbanForrás: AFP/Valerie Macon

Az utolsó két alkalommal egyébként, amikor hazai nyitófilmet választottak (Lemming - 2005, Tulipános Fanfan - 2003), kifejezetten befürödtek velük, ezért Emmanuelle Bercot-ra most nagy nyomás nehezedik, hogy megvédje a franciák becsületét.

A La tête haute egy fiatalkorú bűnöző életét követi nyomon, Catherine Deneuve egy bírót alakít benne, további szereplői pedig Benoît Magimel és Sara Forestier. Deneuve volt Bercot előző filmjének, a Bettie-mobil-nak is a főszereplője, de a rendezőnő legutóbb színészként szerepelt a cannes-i hivatalos programban, a Polisse (szintén egy francia színész-rendezőnő, Maiwenn munkája) cmű filmben. A cannes-i filmfesztivált egyébként rengeteget kritizálták az utóbbi években a női rendezők hiánya miatt, ilyen szempontból ez a választás előremutató.

A cannes-i filmfesztivál május 13-án kezdődik, az Origo Filmklub élőben tudósít a helyszínről.