Januárban írtuk, hogy idén Joel és Ethan Coen lesz a cannes-i zsűri elnöke. A testvérpáros gazdag múltra tekint vissza a fesztiválon: Barton Fink című filmjük 1991-ben megnyerte az Arany Pálmát, a 2013-as Llewyn Davis világá-ért a zsűri nagydíjával jutalmazták őket, a Fargo és Az ember, aki ott se volt miatt pedig a legjobb rendező díját kapták meg 1996-ban és 2001-ben. Most bejelentették a zsűri többi tagját is, akik között találunk híres színészeket és színésznőket, két egyedi látásmódú rendezőt, illetve egy afrikai énekesnőt is.

Nézzük, kik fognak dönteni például a versenyprogramban szereplő magyar film, a Saul fia díjazásáról!

Sophie Marceau a tavalyi cannes-i filmfesztiválonForrás: AFP

Rossy de Palma - spanyol színésznő, akinek ha egyszer látta az arcát (például az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, a Kika vagy Megtört ölelések című Almodóvar-filmekben), sosem felejti.

Sophie Marceau - francia színésznő, a Házibuli, a Rettenthetetlen és A világ nem elég című Bond-film sztárja, a legkellemetlenebb cannes-i élménye az lehetett, amikor 2005-ben a vörös szőnyegen kiugrott a bal melle a ruhájából.

Sienna Miller - brit színésznő, a kétezres évek közepén tűnt fel a Torta, az Alfie és a Casanova című filmekben, de leginkább a bulvárlapok hasábjain, mint Jude Law barátnője. Jópár év ínséges időszak után az utóbbi időben ismét felfedezte Hollywood, a Foxcatcher-ben és az Amerikai mesterlövész-ben kapott normális szerepeket.

Rokia Traoré - mali származású énekesnő, több filmzenét is komponált, például az Isten bárányai című szkeccsfilm Mehdi Charef által rendezett epizódjához.

Guillermo del Toro - mexikói rendező, Cronos című első filmjével a cannes-i Kritikusok hete mellékszekcióban debütált, A faun labirintusá-val 2006-ban a hivatalos versenyprogramban szerepelt, a Pokolfajzat 2: Az aranyhadsereg című filmjét Magyarországon forgatta.

Xavier Dolan - kanadai rendező, mindössze 25 éves, de már négy filmjét vetítették a fesztiválon, tavaly a Mommy-val a zsűri nagydíját nyerte el (Jean-Luc Godard-ral megosztva).

Jake Gyllenhaal - amerikai színész, a Donnie Darko, a Holnapután és az Éjjeli féreg sztárja, a Brokeback Mountain mellékszerepéért Oscar-díjra jelölték, a Zodiákus című filmje 2007-ben Cannes-ban versenyzett, a Bőrnyakúak-ban az egyik partnere Fenyő Iván volt.

Az idei cannes-i filmfesztivál május 13-án indul, a díjakat május 24-én fogják kiosztani, az Origo Filmklub újságírói végig élőben tudósítanak a helyszínről.