Xavier Dolan 26 éves, eddig öt filmet rendezett és már most ott tart, hogy a világ szupersztárjai közül szinte bárkit megkaphat egy-egy filmszerepre. Különösen a színésznők közül, ami nem csoda, hiszen eddig minden filmje csodálatosabbnál-csodálatosabb női szerepekkel ajándékozta meg színésznőit. Eddigi filmográfiájának csúcsa a tavaly Cannes-ban bemutatott Mommy (kritikánk) volt, amely láttán Jessica Chastain lett rajongója és gyorsan meg is állapodtak egy közös filmről, de közben anyanyelvéhez sem marad hűtlen.

A Jessica Chastain, Kit Harrington, Susan Sarandon és Kathy Bates főszereplésével készülő, angol nyelvű The Death And Life Of John F. Donovan előtt ugyanis még egy filmet leforgat nyáron Juste la fin du monde (Csak a világvége) címmel és úgy tűnik a francia film legnagyobbjai álltak sorban a szerepekért. Marion Cotillard, Léa Seydoux, Vincent Cassel, Nathalie Baye és Gaspard Ulliel kaptak szerepet a filmben, amely Jean-Luc Lagarce drámáján alapul és egy íróról szól, aki 12 év után hazatér családjához, hogy bejelentse, hamarosan meghal.

Marion Cotillard és Léa SeydouxForrás: AFP

Marion Cotillard és Léa Seydoux leszerződtetése különösen nagy fegyvertény, hiszen mindketten a legkeresettebb és legtöbbet foglalkoztatott színésznők közé tartoznak. Cotillard-t idén másodjára jelölték Oscar-díjra (Két nap, egy éjszaka) és májusban zsinórban negyedszerre versenyez filmje Cannes-ban (Macbeth). Seydoux pedig idén Bond-lány lesz a 007 Spectre - A Fantom visszatér-ben, a cannes-i versenyprogramba pedig a görög Yorgos Lanthimos The Lobster című filmjével tér vissza azután, hogy két éve az Adèle életé-ért rendhagyó módon, nem legjobb színésznői díjat, hanem a rendezővel és szereplőtársával együtt megosztott Arany Pálmát nyert.

Xavier DolanForrás: AFP

Mindez azért is érdekes, mert a május 13-án kezdődő cannes-i filmfesztiválon Xavier Dolan zsűritag lesz így biztos sokan firtatják majd, hogy hogyan tud pártatlan maradni olyan színésznők filmjeit illetően, akikhez éppen munkakapcsolat fűzi. Abban mindenesetre már most biztosak lehetünk, hogy a Juste La Fin Du Monde ott lesz a 2016-os cannes-i filmfesztivál programjában.

A cannes-i filmfesztivál május 13-án kezdődik, az Origo Filmklub újságírói élőben tudósítanak a helyszínről.