Jancsó Miklós előtt duplán tisztelegnek Cannes-ban

2015.04.29. 19:00

Legendás magyar filmet hívtak meg a május 13-án kezdődő cannes-i filmfesztivál klasszikusokat felvonultató válogatásába, a Cannes Classics-ba: Jancsó Miklós Szegénylegények című filmjének felújított változatát tűzi műsorra a világ legnevesebb filmfesztiválja.

A Szegénylegények nemzetközi premierjét 1966-ban tartották a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában. Egy évvel később Jancsó a zsűriben foglalhatott helyet, és akkor társaival együtt (köztük volt Shirley MacLaine és Vincente Minnelli is) a legjobb rendező díját Kósa Ferencnek adták oda első filmjéért, a Tízezer nap-ért. 1968-ban Sára Sándor is az első filmjével (Feldobott kő) került versenybe, majd negyvenhat évnyi szünet jött, mire idén ismét egy magyar elsőfilm versenyezhet a fesztivál fődíjáért, Nemes Jeles László Saul fia című alkotása. Jancsó az 1972-es Még kér a nép-ért nyerte el a legjobb rendező díját Cannes-ban, majd 1979-ben életműdíjjal méltatták a munkásságát.

Jancsó Miklós öt évvel ezelőtt Cannes-banFotó: Varga Ferenc - Origo

A Szegénylegények-en kívül azonban lesz még egy Jancsó-vonatkozású film idén Cannes-ban, ezt a Filmvilág blogjából tudtuk meg: Rostás Attila Silentium Dei (Isten csendje) című rövidfilmjét a Court Métrage nevű program keretében nézhetik meg az érdeklődők.

Rostás a San Francisco School of Digital Filmmaking nevű intézményben tanul, és a Silentium Dei című vizsgafilmjével a tavaly elhunyt legendás rendező előtt tiszteleg. A tizennégy perces, fekete-fehér rövidfilm egyetlen snittből áll, és már a rövidke előzetes is felvonultatja Jancsó jellegzetes stílusjegyeit: komótosan kocsizó kamera, tájba beolvadó, mozdulatlan emberek, és persze sok szép ló.

A Silentium Dei megtörtént eseten alapul, és egy vidéki esküvő utózöngéit meséli el. Férfiak egy csoportja különös, brutális és soviniszta rituáléban vesz részt. A filmet a kaliforniai Los Gatos hegyei közt forgatták.

Jegyezzük azért meg, hogy a Silentium Dei nem a hivatalos szelekcióba jutott be, 1918 másik rövidfilmmel együtt a Court Métrage program elvárásainak felelt meg, bekerült a fesztivál katalógusába, és a program keretében levetítik.

Panorámafotó a Silentium Dei forgatásárólForrás: Wolves Films

A Court Métrage tulajdonképpen egy szakmai fórum és vásár, amely lehetőséget biztosít az alkotóknak, hogy promotálják a filmjeiket, forgalmazót találjanak hozzájuk. Rostás számára tehát ez egy esély, hogy felfedezzék, és ehhez jobb helyet nem is találhatott volna Cannes-nál.

A cannes-i filmfesztivál május 13-án kezdődik, az Origo Filmklub újságírói élőben tudósítanak a helyszínről.

KAPCSOLÓDÓ CIKK