Hosszú betegség után, hatvankilenc éves korában szombaton elhunyt Michael Blake, aki első regényéből, az 1988-as Farkasokkal táncoló-ból maga írta a híres Kevin Costner-film forgatókönyvét, és a munkájáért Oscar-díjjal jutalmazták - írja a Variety.

Blake előbb újságírást, majd filmesztétikát tanult a New Mexicó-i egyetemen, később forgatókönyveket kezdett írni. Első megvalósult munkája a Stacy’s Knights című 1983-as dráma volt, amelynek a főszerepét Kevin Costner játszotta. A Costnerrel való megismerkedés fontos állomásnak bizonyult Blake karrierjében, mert a színész vette rá, hogy megírja a Farkasokkal táncoló című regényt, amit tizenöt nyelvre fordítottak le, és 3,5 millió példányban kelt el.

Michael Blake, Jodie Foster és Anthony Hopkins az 1991-es Oscar-díjkiosztónForrás: AFP

A Costner által rendezett 1990-es filmet többen támadták a történelmi pontatlanságaiért, de tizenkét Oscar-díjra jelölték, amiből hetet meg is kapott, köztük a legjobb filmnek és rendezőnek járót, illetve a legjobb adaptált forgatókönyvért Blake vehette át a szobrot.

A huszonkét millió dolláros költségvetéssel készült film több mint 424 milliót hozott a világ mozipénztáraiban, és felelős volt a western műfaj feltámasztásáért, ami a korábbi évtizedben jócskán veszített a népszerűségéből. Ennek a western-reneszánsznak köszönhetjük Clint Eastwood két évvel későbbi Nincs bocsánat című mesterművét, Az utolsó Mohikán-t, a Tombstone-t és a Maverick-et is, majd 1994-ben pont Costner volt az, aki ismét ismét lábon lőtte a műfajt a hatalmasat bukó Wyatt Earp című filmjével.

A Farkasokkal táncoló után Blake még nyolc másik regényt írt, illetve számos forgatókönyvet, de egyikből sem lett film (legutóbb a Winnetou-t adaptálta 2011-ben).