Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Istennő szállt le közénk, és úgy hívják, hogy Gemma Arterton. Korai filmjében szexpárducként ugrott rá a becserkészett fiúra, később dús dekoltázsú vámpírként bűvölte el a halandókat. Jelenleg két filmjét is játsszák a magyar mozik.

#39 - Gemma Arterton (Three and Out, The Disappearance of Alice Creed, Byzantium, Gemma Bovery)

Arterton már a negyedik Bond-lány, aki szerepel a sorozatunkban, de közülük őt érte a legemlékezetesebb halál. Visszautalva a Goldfinger hasonló, csak éppen aranyszínű festékkel elkövetett gyilkosságára, Arterton testét fekete festékkel fedték be A Quantum csendjé-ben. Huszonkét évesen, minimális tapasztalattal 1500 jelentkező közül választották ki a szerepre, és utána sem érte utol a Bond-lányok átka, bőven kapott szerepajánlatokat.

Gemma Arterton A Quantum csendje című filmbenForrás: InterCom

Egyik korai, még A Quantum csendje előtt kijött filmjében egy rámenős indie-lányt alakított, aki pont azt a megszeppent srácot (Mackenzie Crook a brit A hivatal-ból) cipelte be a szobájába, aki a rég nem látott, öngyilkosságot fontolgató apját hozta vissza, hogy az kibékülhessen a családjával. Arterton egy percet sem veszteget a Three and Out című fekete komédiában, bömböltetni kezdi a zenét a szobájában, és máris ugrik rá a férfira. Pár pillanattal később már meg is villan a ritmusra mozgó és vadítóan tökéletes teste. Olyan ez, mint egy beteljesült kamaszálom: nemcsak Angliában, akárhol járhatott volna gimibe Arterton, biztos ott lett volna a suli legjobb női között.

A Bond-film után rögtön felkapta Hollywood a fiatal angol szépséget, és több popcornfilmben is szerepet kapott. Játszott A titánok harca és a Perzsia hercege: Az idő homokja című fantasy-kben, de hamar elege lett a blockbusterekből, és az ezzel járó kihívásmentes, unalmas női szerepekből. Olyan szerepet akart magának, ami nehéz feladat elé állítja, amire büszke lehet utólag. Ezt a The Disappearance of Alice Creed-ben meg is kapta.

A címszereplő lányt alakítja a filmben, akit két férfi elrabol, és megkötözve, egy üres szobában tart fogva váltságdíj reményében. Klausztrofób thriller, amit a hiteles, testileg is, lelkileg is megterhelő színészi alakítások tesznek igazán feszültté. Először azt az irtózatosan kellemetlen jelenetet nézhetjük meg, amikor két maszkos férfi pucérra vetkőzteti a megbilincselt, sokkos állapotban nyöszörgő nőt. Később fordul a kocka, és már azt nézhetjük, ahogy a bilincseitől megszabadult nő ugyanabban a szobában az egyik fogvatartóját csókolgatja és vetkőzteti. Többen nem is árulnánk el, nézze meg mindenki ezt a fordulatokkal teli filmet.

A Byzantium című vámpírfilmben ugyan nem vetkőzik le Arterton, de az évszázadokon átívelő történet lehetővé teszi, hogy változatos ruhákban csodálhassuk meg a színésznő dekoltázsát. Sztriptíztáncosként szexi fekete alsóneműt viselve tüzeli fel a kuncsaftot, a visszaemlékezésekben pedig Jane Austen hősnőihez hasonlatos a kinézete, csak náluk sokkal bujább és veszélyesebb.

A színésznő elmondása szerint kevésen múlott, hogy most A felszín alatt című, nézőt próbáló, ámde máris az évtized egyik legjobb filmjének kikiáltott sci-fiből pucérkodós részleteket rakhassunk ebbe a cikkbe. Jonathan Glazer rendező őt akarta a főszerepre, a producerek azonban egy nagyobb sztár mellett kardoskodtak. Így jött a képbe Scarlett Johansson, az eredményt itt lehet megtekinteni.

Van egy jó hírünk azoknak, akik kedvüket lelték az eddigi videókban. Jelenleg két filmben is látható Arterton a magyar mozikban. A hangok-ban a főszereplő, háziállataival beszélő sorozatgyilkos egyik áldozatát alakítja, a Gemma Bovery-ben pedig a klasszikus regény hősnőjének mai viszonyokra igazított verzióját játssza. A címszereplő az unalmas kisvárosi lét kötöttségei elől menekül, és titkon a szeretőjét látogatja. Ezeket a légyottokat gyűjtöttük ki egy klipbe, egyébként pedig csak a kritikánk iróját tudom ismételni: ennek a nőnek elementáris a szexuális kisugárzása. Még erősebben fogalmazva: egy istennő szállt le közénk, akit remélhetőleg sok filmben láthatunk majd a jövőben is.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates