Az apja állandóan verte szíjjal, azért lett ilyen

Kiss József, Argo 2
Vágólapra másolva!
Alig lehet ráismerni az Argo Tysonjára, mióta szakált, bajszot és hajat növesztett. Pedig Kiss József épp kopaszságának köszönheti, hogy Hajdu Szabolcs húsz évvel ezelőtt felfedezte a filmművészet számára. Azóta szerepelt Jancsó-filmben és Tankcsapda-klipben is. Civilben házakat épít. Tudta, hogy vissza fogják hozni az Argo második részébe, hiába lőtték fejbe korábban. Régen balhés arc volt, de a gyerekei születése óta megkomolyodott. Az Origónak azt is elmesélte, melyik dumáját idézik a legtöbbször a rajongók az utcán, és hogy miért olyan bunkó Tyson.
Vágólapra másolva!

Amúgy mivel foglalkozol?

Építőipar. Komplett házépítés, minden játszik.

Átkerült a túloldalra - Kiss József Fotó: Bielik István - Origo

Úgy ismerkedtél meg Árpa Attilával, hogy építettél neki valamit?

Nem. Azelőtt a Filmgyárban dolgoztam. Voltam helyszínbiztosító, aztán büféztem, utána világosító lettem, jártam a ranglétrát, ahogy kell.

Aztán kiszálltál a filmiparból?

Nem teljesen, de a világosítást abbahagytam. Attilával úgy ismerkedtem meg, hogy játszott Hajdu Szabolcs Necropolis című vizsgafilmjében. Kellett egy kopasz színész, és akkor egyetlen kopasz színész volt az országban, a Méhes Laci. Ő nem ért rá akkor, viszont Hajdu Szabolcs meg ismert engem a Presszó forgatásáról, valami drogost játszott benne. Kérdezték, hogy nem vállalnám-e el a kopaszt. Elmentem arra a szerepre, és annyira jól sikerült az a film, hogy szegény Jancsó Miki bácsi, Isten nyugosztalja, hívott aztán pár filmjébe. Mikor Attilával együtt játszottunk abban a Necropolis-ban, már akkor mondta, hogy fogunk mi majd még együtt dolgozni. Így kezdődött.

A Necropolis-ban te vagy az a fickó a vonaton, aki megpróbálja leszopatni magát a főszereplő csávóval?

Így van.

Az nagyon emlékezetes figura volt.

Köszönöm szépen, pedig az most már 18 éve volt.

Árpa Attila, Kiss József és Szabó Domokos a Necropolis című filmben Forrás: SZFE

Furcsa, hogy most teljesen máshogy nézel ki, mint Tyson az Argo 2-ben. Mit kell csinálnod ahhoz, hogy felvedd a Tyson-külsőt?

Húsz évig kopasz voltam, de a második film után váltottam. Közeledve az ötvenhez, kétgyermekes apukaként próbálok egy kicsit konszolidáltabb lenni, egy kicsit kulturáltabban kinézni.

Az utcán milyen gyakran ismernek fel az Argo miatt?

Amíg kopasz voltam, mindennap. Volt egy-két kedves poén. Tavalyelőtt voltam egy bevásárlóközpontban, bementem egy üzletbe, ott volt egy fiatal srác egy barátjával, meg annak a párja. Mondja az egyik a másiknak, "Te, figyelj, ott van!" A másik meg, "Á, az nem lehet, Tyson sokkal nagyobb." Nem szóltam semmit, csak elkezdtem kacagni.

Ezek a találkozások mindig pozitívak?

Negatív még nem volt. Ezek szerint csak olyan rajongókkal futottam össze, akik szerették a Tyson karakterét, ezt a hülye bunkó stílust, amit én képviselek a filmben.

Az Argo 2 forgatása után két héttel nyiratkozott utoljára - Kiss József Fotó: Bielik István - Origo

És származott már valami hasznod Tysonból? Mondjuk egy rendőr elengedett. Vagy valaki fizetett egy piát.

Nagyon sok helyen kaptam kedvezményt. Néha már nekem volt kellemetlen. Bementem egy Levi’s-boltba, akartam venni egy inget magamnak, és majdnem ingyen odaadták. Mert, hogy ő nagy Argo-rajongó, és fogadjam el. Mondtam, nem akarom elfogadni. Végül jelképes pár forintot fizettem.

Volt olyan ismerősöd, akiről mintáztad ezt a karaktert?

Nem. Rengeteget gyakoroltunk az elsőnél, Attila elmondta, hogy mit vár tőlem. És azt próbáltam több-kevesebb sikerrel megvalósítani. A másodiknál egyetlenegy olvasópróbánk volt, és csak annyit kért tőlem, hogy próbáljam meg azt hozni, amit az első részben. Bízom benne, hogy sikerült.

Gondolkoztál azon valaha, hogy miért ennyire tahó ez a fickó? Mi történt vele, hogy így viselkedik?

Ez kiderül a Tankcsapda Hatalom nélküli rend című klipjéből, amit Árpa Attila rendezett. Abban három gyerek életét mutatják be: Balog Tibiét, Pszichóét és Tysonét. Ha azt megnézed, megtudod, hogy Tyson miért lett ilyen primitív bunkó állat. Az apja állandóan verte szíjjal meg mindennel, ami a keze ügyébe került.

Az életben mikor használtál utoljára fizikai erőszakot?

Hálistennek nagyon rég. Kiöregedtem már ebből, úgy látszik.

Verekedős voltál?

Világéletemben az voltam.

És mikor komolyodtál meg?

Amikor a gyerekek születtek. Két fiam van, a nagyobbik 14 éves, a kisebbik meg akkor született, amikor az Argó-t forgattuk. Pont aznap, amikor azt a jelenetet vettük fel, amiben beleesek a szökőkútba.

A gyerekei születése után komolyodott meg - Kiss József Fotó: Bielik István - Origo

Számítottál rá, hogy visszatérsz a második filmben, vagy teljesen meglepett? Elvégre fejbe lőttek az elsőben.

Nem lepett meg. Amikor az volt, hogy lesz második rész, akkor tudtam, hogy vissza fogok jönni. Az lepett meg, hogy egyáltalán lett második rész, mert az első idején azt mondta Attila, hogy többet nem akar, mert nem az ő stílusa, hogy folytatásokat csináljon. De amikor kiderült, hogy mégis lesz, akkor tudtam, hogy benne leszek, mert a Tibi brigádja így kerek. Van a főnök, a pitiáner bűnöző, az ő kis hűséges kutyája, a Bodri, aztán Tyson, a primitív, bunkó állat, meg szegény Bicskey Lukács barátunk, Isten nyugosztalja, a hallgatag gyilkos. Nem tudom elképzelni egyik nélkül sem a csapatot.

Amikor először olvastad a második rész forgatókönyvét, nagyon izgultál közben?

Igen. Jól volt megírva, de arra voltam kíváncsi, hogy fogjuk tudni ezt előadni. Jobbak voltak most a lehetőségek, mind anyagilag, mind technikailag, és érdekelt, hogy vajon mekkorát fog így szólni, és tudjuk-e azt a hülye bandát hozni, mint tíz évvel ezelőtt.

Scherer Péter, Kiss József, Bicskey Lukács és Kovács Lajos az Argo 2-ben Forrás: InterCom

És amikor olvastad, paráztál azon, hogy meddig lesz Tyson félkómás állapotban?

Nem, a félkómás részekkel nem volt gond, jókat aludtam a forgatáson. Inkább azon aggódtam, fogom-e tudni hozni azt, amikor a félkómás állapotból felébred Tyson, és a primitív bunkó állat kijön belőle.

Amikor odajönnek hozzád rajongók az utcán, melyik dumát szokták a legtöbbet idézni?

Az első részből az "ácécé pont cé pont inf pont", azaz a latin fordítás a kedvencük. Meg amikor Tyson mondja Tibinek, hogy "ne engem basztass, mert nem tudsz latinul", mintha ő annyira tudna. Azt is szeretik, hogy "mi öten vagyunk, te meg egyen, köcsög". Ezeket a dumákat nyomják séróból.

A második részből neked melyik a kedvenced?

A kedvenc saját dumám, amikor a Sztálin-szobros jelenetben azt mondom: "mit bámulsz, pornóbajszos kisköcsög?!" Kedvenc jelenetem meg az, amelyikben Bodri buherálja a Szent Koronát. Ahogy Pepe eljátszotta, hogy véletlenül letöri a keresztet, és próbálja stikában eltüntetni, az mindent visz szerintem.