Ölre mentek az amerikaiak a Saul fiáért

2015.05.17. 14:03

A Saul fia gyújtóbombaként robbant be a filmvilágba: lelkendező nemzetközi kritikákkal kezdődött, amikhez mi is csatlakoztunk, aztán hat percen át tartó ovációval jutalmazták a filmet a díszbemutatón. Most már az is bizonyossá vált, hogy széles nézőközönséghez is el fog jutni Nemes Jeles elementáris erejű, újszerű nézőpontból felvett holokausztfilmje. A forgalmazók éjszakába nyúlóan licitáltak a Saul fiá-ért, végül a Sony Pictures Classics szerezte meg a film észak-amerikai jogait – tudtuk meg a Variety híréből.

Az SPC 1992-es fennállása óta eddig egy magyar filmet vett meg, a 2013-ban készült A nagy füzet-et.

Röhrig Géza a Saul fia című filmbenForrás: Mozinet

A Variety úgy tudja, hogy „számos cég tett ajánlatot” a filmre.  A Sony Pictures Classics a Sony Pictures Entertainmenten belül a művész- és függetlenfilmek gyártásával, amerikai és nemzetközi forgalmazásával foglalkozik. Észak-Amerikán kívül több más nemzetközi régióra is elkelt Nemes Jeles László alkotása.

Érdemes átböngészni az SPC honlapját, hogy lássuk, milyen illusztris társaságba keveredett a Saul fia. Ők forgalmazzák a három Oscart nyert Whiplash-t, a világszerte dicsérő kritikákat begyűjtő, 2014 egyik kiemelkedő alkotásaként elkönyvelt, Oscar-jelölésig jutó Leviatán című orosz filmet, a nálunk is nagy közönségsikert aratott argentin Eszeveszett mesék-et, valamint náluk landolt a legújabb Woody Allen-film, az Irrational Man forgalmazási joga is.

A Saul fiá-t június 11-től láthatja a hazai közönség, hamarosan megjelenik az interjúnk Nemes Jeles László rendezővel.

A Saul fia stábja a cannes-i fesztiválpalota előttForrás: AFP/Valery Hache

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK