Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Charlize Theron most éppen az akciófilm műfaját újítja meg feminista szemszögből a Mad Max negyedik részével, de előtte többször elkápráztatott minket a meztelenkedéseivel. Az értelmező szótárban az ő fényképe kellene hogy szerepeljen a tökéletes nő szókapcsolatnál.

#40 - Charlize Theron (Két nap a völgyben, Az ördög ügyvédje, Hulla, hó, telizsák, Nézz az égre!, Megváltás)

A Ponyvaregény világraszóló sikere után hirtelen mindenki Tarantino vicces, bérgyilkosos, idősíkok között ide-oda ugráló filmjét kezdte utánozni. Az 1996-ban készült Két nap a völgyben sem tagadhatná le a fő ihletforrását, de most azért érdekes nekünk ez a fecsegős gengszteropusz, mert ez volt az első film, amiben Charlize Theron szöveges szerepet kapott. Rögtön rengeteg ember fantáziáját mozgathatta meg a színésznő lenge öltözete, csábereje és harciassága miatt.

Charlize Theron a kilencvenes évek közepénForrás: Lanzmann

Azt a felfedezést tettem, hogy ha az ember fehér fehérneműben és széttárt lábakkal látja Charlize Theront, akkor rögvest megszűnik az időérzékelése. És még ezt is lehet fokozni: James Spader jégkockával izgatja a színésznő mellbimbóját, majd pedig egy másik, méltán hírhedtté vált jelenetben fehér, feszülős spandexruhát viselve keveredik durva közelharcba Teri Hatcherrel.

A Két nap a völgyben című film után harcias bérgyilkoscsaj-szerepekkel keresték meg Theront. Ő azonban nem akarta, hogy rögtön a karrierje elején beskatulyázzák, és egy eleinte aggódó, majd fokozatosan begolyózó feleséget játszott el Az ördög ügyvédje című misztikus thrillerben. Theron és Keanu Reeves ajtófélfánál kezd etyepetyébe, de az egyre inkább az ördög hálójába kerülő férfi fantáziáját már egy másik nő tölti ki. Mindez egy meghökkentő és meglehetősen szomorú szexjelenetet eredményezett.

Az ördög ügyvédje hozta el az áttörést Theron számára, de még mindig sok olyan női szerep volt, amire nem gondolták őt alkalmasnak Hollywoodban. Az elhanyagolt feleség szerepéért hat hónapon át kellett tepernie: túl szépnek tartották, és ezért sokáig ódzkodtak attól, hogy őt válasszák. Évekkel később, a 2003-as, Oscarral jutalmazott A rém-mel adott csattanós választ mindazoknak, akik csak kirakatbábunak akarták alkalmazni a filmjükben.

Előtte még azért szerepelt a Hulla, hó, telizsák-ban, amit Theron a karrierje legrosszabb filmjének tart. Akkora hévvel esnek egymásnak Ben Affleckkel egy parányi motelszobában, mintha évek óta csak egymásra vágytak volna. A nő részéről azonban ez csak színjáték, azért kell neki a srác, hogy segítsen kirabolni egy kaszinót. Mindezt a medencében fürödve, a bikinifelsőjét levetve meséli el nekünk Theron. A Két nap a völgyben után ismét egy megbízhatatlan és morális aggályok nélküli bomba nőt alakított, aki a testét használja fel a céljai elérése érdekében.

A rém után a Nézz az égre! című kosztümös drámában tűnt fel Theron, amelyben akkori barátjával, Stuart Townsenddel és Penélope Cruzzal szerepelt együtt. A pikáns szerelmi háromszög akkor bomlik fel a filmben, amikor Townsend és Cruz karaktere elviharzik Spanyolországba, hogy a köztársaságiak pártján harcoljanak. Addig azonban megnézhetünk egy közös fürdőzést, amely során csak egy nyakkendőt és egy kalapot visel a színésznő.

A Korcs szerelmek, a 21 gramm és a Bábel forgatókönyvírója, Guillermo Arriaga 2008-ban rendezte meg az első filmjét, és Theront nyerte meg az egyik főszerepre. A Megváltás - Arriaga előző könyveihez hasonlóan – időben előre és hátra ugrálva mesél különálló történeteket, amelyekről egy ponton kiderül, hogy kapcsolódnak egymáshoz. A színésznő egy sötét titokkal terhelt nőt játszik, aki szex után elveszetten ül az ágya szélén. Meztelenül cigarettázik az ablaknál, és az sem zavarja, ha az átázott ruháján átütnek a mellbimbói, és ezt a vendége is látja.

- - -

Cikksorozatunk korábbi részei:

#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates