A híres amerikai sakkozó, Bobby Fischer élete a legfordulatosabb thrillereket is lepipálja. Magyarországon is élt, összeismerkedett a Polgár-lányokkal, állítólag még a budapesti Széchenyi fürdőben is feltűnt a kilencvenes években.

Csodagyerekként kezdte, ahogy egyre híresebb lett, úgy sokasodtak a bizarr dolgai, például zsidó létére antiszemita volt. Életének leginkább ismert epizódja, az 1972-es világbajnoki meccs volt Borisz Szpasszkij szovjet sakkozó ellen. Erre az ütközetre koncentrál a Pawn Sacrifice című életrajzi dráma, melyhez most kiadták az első előzetest.

A Pókember-filmekkel világszerte ismerté vált Tobey Maguire játssza a begolyózó sakkzsenit, Liev Schreiber pedig az orosz ellenfelét. Találkozójukat az évszázad sakkmeccsének hívták, mivel sokkal többről volt itt szó, mint a világbajnoki cím elnyeréséről. A hidegháború éveiben Amerika és Szovjetunió minden lehetséges fronton próbálta legyűrni egymást, Fischer és Spasszkij tulajdonképpen a két világhatalom előretolt bástyája volt, akik Izlandon mérkőztek meg egymással.

Liev Schreiber és Tobey Maguire a Pawn Sacrifice című filmbenForrás: Material Pictures

Pawn Sacrifice-t szeptember 18-tól játsszák az amerikai mozik. Az előzetes mellé egy tetszetős plakátot  is mellékeltek, amelyen azt ábrázolták, mi körül is foroghattak Fischer gondolatai az élete jelentős részében. 

A Pawn Sacrifice című film moziplakátjaForrás: Material Pictures