Az utóbbi évek legnagyobb nemzetközi könyvsikerét aratta Dragomán György A fehér király című regénye. Az nem újdonság, hogy angol nyelven filmre viszik a történetet, de most már egy igazán nagy név is csatlakozott az angolul The White King címen futó drámához. Nyáron Budapestre jön Jonathan Pryce. Terjedelmes életművének a Brazil című sci-fi a csúcsdarabja, továbbá ő játszotta Keira Knightley édesapját A Karib-tenger kalózai-sorozatban, és a Ronin című akciófilmben is nagyszerű volt ír terroristaként.

Jonathan Pryce a Brazil című filmbenForrás: Mokép

Új belépő még a szereplőgárdába Harry Potter házsártos nagynénje, Fiona Shaw, korábban a modellből lett színésznő Agyness Deyn (A titánok harca, Pusher), illetve Ross Partridge és Lorenzo Allchurch részvételét jelentették be. Alex Helfrechtnek Jörg Tittelnek ez lesz az első egész estés rendezésük, korábban a Battle for Britain és a The Sip című rövidfilmeken dolgoztak együtt.

Az erdélyi író könyvének egy diktatúrában élő tizenkét éves fiú a főhőse (őt alakítja Lorenzo Allchurch), akinek munkatáborba hurcolják el az édesapját. A gyereknek idő előtt szembesülnie kell a felnőttlét viszontagságaival, illetve az apja eltűnése köré költött hazugságokkal. 

Dragomán ugyan filmfordítóként és filmkritikusként is dolgozott, de a forgatókönyvet nem ő írta. "A legjobb feldolgozások az eredeti mű lényegét anélkül fogják meg, hogy ragaszkodnának a részletekhez. Ezért nem veszek részt a forgatókönyv megírásában" - érvelt távolmaradása mellett a Budapest Telegraphnak.

Dragomán GyörgyFotó: Polyák Attila - Origo

"Annyira más, mint amit gondoltam, hogy tényleg izgalommal várom, mi lesz belőle. Úgy képzelik, mintha Angliában harminc évig kommunizmus lett volna, és a film cselekménye ezt követően játszódna. Nagyon érdekes felfogás, kicsit sci-fis. Nem bánom, mert nem biztos, hogy A fehér király Erdélyben játszódik, ha valaki sci-fiként akarja olvasni, olvassa úgy" - nyilatkozta az író az MTI-nek.

Múlt ősszel még úgy volt, hogy a Trónok harcá-ból ismert Carice van Houten játssza a tizenkét éves fiú édesanyját. Ő azóta kiesett, és Agyness Deyn lépett a helyére. Így sem maradunk Trónok harca-szereplő nélkül, Jonathan Pryce ugyanis az ötödik évad egyik új szereplőjét, High Sparrow-t alakítja.

Jonathan Pryce a Trónok harca című sorozatbanForrás: HBO