A szürke ötven árnyalata forgatókönyvírója a mai napig nem látta a filmet – derült ki Brett Easton Ellis podcastjából. Az Amerikai psycho írója Kelly Marcelel beszélgetett, aki azt is elárulta, miért nem nézte meg munkája gyümölcsét: „Nem túlzok, ha azt mondom, összetörte a szívemet az alkotói folyamat. Nem azért nem nézem meg, mert keserűség vagy harag van bennem. Hanem mert fájdalmas élmény lenne látni azt, mennyire különbözik a film attól, amit eredetileg írtam.

Marcell a podcastben részletesen végigvette az örömtelinek induló, majd fájdalmassá váló munka fő állomásait – a beszélgetés érdekesebb részeit kigyűjtötte a Vulture, ezekből raktuk össze a történetet:

Tom Hardy és Kelly Marcel a Mad Max - A harag útja premierjénForrás: AFP

Kelly Marcel merész tervekkel állt neki az írásnak, és eleinte még a stúdió is bátorította. Kidobta a könyv lineáris szerkezetét, a végével, a fenekeléssel kezdte volna a filmet, és később is ide-oda ugrált a történetben, hogy aztán valahol  a könyv közepén lyukadjon ki. A párbeszédekből és Ana belső monológjából is sokat kihagyott. „Úgy éreztem, hogy ez egy nagyon szexi film lehetne, ha nem lenne benne olyan sok beszéd.” 

A hidegzuhanyt E. L. James, a regény írójától kapta meg: „Én nem ilyennek akarom a filmet, és szerintem a rajongók sem erre vágynak.” Együtt dolgoztak a forgatókönyv következő változatán, amely Marcel szerint kompromisszumos megoldásként, félúton volt az ő, és a James által erőltetett verzió között. De „végső soron Erikánál volt a teljes hatalom.” (Erika a regény írójának keresztneve.)

Később E. L. James és Sam Taylor-Johnson rendező között is feszült viszony alakult ki a forgatáson. Ez odáig fokozódott, hogy a második részt már nem Taylor-Johnson készíti. Kelly Marcel sem tér vissza a folytatásra, házon belül oldják meg a munkát, E. L. James férje, Niall Leonard írja a második rész forgatókönyvét. Kelly Marcel – hiába tér el radikálisan a film az ő, látatlanban is izgalmasabbnak tünő verziójától – egyedüli forgatókönyvíróként van feltüntetve A szürke ötven árnyalata IMDb-adatlapján.