Vágólapra másolva!
Kilencvenhárom éves korában elhunyt Sir Christopher Lee brit színész, Drakula híres megszemélyesítője, A Gyűrűk Ura-sorozat Szarumánja, a Star Wars-filmek Dooku grófja, Az aranypisztolyos férfi című James Bond-film címszereplője.
Vágólapra másolva!

Christopher Lee a filmes karrierjét az ötvenes években kezdte, és az évek során a filmtörténet kultikus alakjává vált. Sokan őt tartják minden idők legjobb angol anyanyelvű horrorsztárjának, hiszen a többi híres rémisztgető (Lugosi Béla, Boris Karloff) Kelet-Európából érkezett Hollywoodba.

Christopher Lee Az aranypisztolyos férfi című Bond-filmben Forrás: InterCom

A Londonban született Lee a második világháborúban a légierőben szolgált, és onnan leszerelve döntötte el, hogy filmszínészként próbál szerencsét. Az első próbálkozásai azonban sorra kudarccal végződtek, mert az ügynökök túl magasnak és "idegen arcúnak" találták ahhoz, hogy angol férfiakat alakítson a filmvásznon.

A különleges külsejéből végül sikerült előnyt kovácsolnia a kitartó színésznek, és egy idő után gyakran hívták a rendezők, ha nácikat, szlávokat, ázsiaiakat, arabokat és füstös képű kalózokat kellett életre kelteni. Az igazi áttörést az 1957-ben készült Frankenstein-mozi hozta meg számára, ebben a szörnyet alakította az őrült tudós szerepébe bújt Peter Cushing mellett.

Christopher Lee Drakula szerepében Forrás: Mokép

A horrorfilmek egyik klasszikusától egyenes út vezetett a legendás Drakula-szerepig, amelynek révén Lee világszerte ismert és keresett színésszé vált. A népszerűség azonban nem hozott számára változatos szerepkínálatot. A rendezők Lee-t beskatulyázták a horrorszínész-szerepkörbe.

Egyedül Billy Wilder bízott benne, és szerepet adott neki a Sherlock Holmes magánélete című filmben, amelyben a detektív bátyjának a szerepét játszhatta el. A lehetőségért Lee nagyon hálás volt a rendezőnek, hiszen ennek a mozinak köszönhetően a kis költségvetésű rémfilmek mellett igényesebb produkciókban is szerepet kapott.

A sorból kiemelkedik Richard Lester A három testőr című kalandfilmje, illetve Az aranypisztolyos férfi című James Bond-mozi, amelyben a címszereplő főgonoszt alakította. Ez utóbbit két évvel ezelőtt megválasztottuk minden idők legrosszabb Bond-filmjének.

#24 - Az aranypisztolyos férfi (The Man With The Golden Gun, 1974)

Ha annyi poén lenne a filmben, mint ahányszor a tökkelütött Roger Moore hunyorítva kimondja, hogy "Scaramanga", akkor igazán jól lehetne szórakozni rajta. Ha úgy adódna, hogy valamiért belekezdünk, érdemes ügyelni arra, hogy semmiképp se nézzük folyamatosan. Legyen a közelünkben valami, ami elvonja a figyelmünket, bátran végezzünk mellette házimunkát, beszélgessünk családtagjainkkal. Lulu főcímdala van annyira rossz, mint maga a film, viszont a nőkre nem lehet panasz, és a táj is szép.

Melyik a legjobb James Bond-film?

A sikerek ellenére a hetvenes évek közepétől a rendezők elfelejtkeztek Lee-ről, aki a mellőzést tudomásul véve otthagyta Hollywoodot, és hazaköltözött Londonba. A parkolópálya időszakában Lee csak ritkán szerepelt filmvásznon, a jelentős sikerek pedig teljesen elkerülték.

Az új évezred elején azonban a színész újra a csúcsra került. A Gyűrűk Ura-trilógiában és az utolsó két Star Wars-filmben játszott szerepének köszönhetően rengeteg ajánlatot kapott.

Tim Burton például előszeretettel alkalmazta, Lee játszhatott Az Álmosvölgy legendájá-ban, a Charlie és a csokigyár-ban, az Alice Csodaországban nagyszabású feldolgozásában és az Éjsötét árnyék-ban is. Hét évvel ezelőtt Magyarországon forgatta a Nicolas Cage főszereplésével készült Boszorkányvadászat című kalandfilmet, amit végül 2011-ben mutattak be.

Christopher Lee Az álmosvölgy legendája című filmben Forrás: UIP Dunafilm

Kétméteres termetével is a színészóriások közé tartozott, a hangja pedig jellegzetesen mély volt. Ő volt az egyetlen, aki Sherlock Holmest és a testvérét, Mycroft Holmest is eljátszotta a filmvásznon.

Ő vívta a kamera előtt a legtöbb csatajelenetet (fiatal korában a legkülönbözőbb sportágakban volt a legjobbak között), ezekben ritkán helyettesítette kaszkadőr, így Lee három kaszkadőrszövetségnek is tiszteletbeli tagja volt.

Christopher Lee a Star Wars III. rész - A Sith-ek bosszúja című filmben Forrás: InterCom

Nyolc nyelven beszélt folyékonyan (a német tudását Wagner lemezeit hallgatva tökéletesítette), és más művészeti ágakban is jeleskedett. Megírta az önéletrajzát, narrátorként működött közre Stravinsky A katona története és Prokofjev Péter és farkas című zeneművének lemezfelvételén, sőt énekelt is a Rhapsody nevű olasz metálegyüttes lemezén.

2006-ban szólóalbumot adott ki, 88 évesen szimfonikus metálalbummal jelentkezett – ezért nemcsak a Metal Hammer című szaklap kitüntetését kapta meg, de magáénak mondhatta a legidősebb metálénekes megtisztelő címét is. További zenei vonatkozású érdekesség, hogy ő is látható Paul McCartney és a Wings Band on the Run című 1973-as lemezének borítóján.

Christopher Lee A Gyűrűk Ura első részében Forrás: InterCom

Christopher Lee 2001-ben megkapta a Brit Birodalom Rendje tiszti fokozata kitüntetést, 2009-ben lovaggá ütötték, így neve elé került a Sir szócska, 2011-ben pedig a Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) életműdíját ítélték neki oda.

A magánélete botrányoktól mentes volt. 1961-ben feleségül vette Birgit Kroencke dán modellt, akivel boldog házasságban élt élete végéig. 1963-ban született egy lányuk, Christina Erika Lee.