A rendezője szerint is irtó ciki a FIFA-film

French actor Gerard Depardieu (L) and FIFA President Sepp Blatter arrive for the screening of the film "United Passions" at the 67th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France, on May 18, 2014. AFP PHOTO / VALERY HACHE
Vágólapra másolva!
A film francia rendezője és az amerikai nézők értéke szerint kezelik a FIFA propagandafilmjét. Frederic Auburtin katasztrófának nevezte A közös szenvedélyt, és azért könyörög, hogy őt ne vonják bele a szervezet piszkos ügyeibe, az amerikai mozinézők pedig teljesen ignorálták a filmet.
Vágólapra másolva!

A FIFA legendáját építeni hivatott, ehelyett köznevetség tárgyává vált A közös szenvedély című filmmel eddig annyit foglalkoztunk az Origo Filmklubon, amennyit maga a film ér - semennyit. Akik írtak róla, nem spóroltak a negatív jelzőkkel, a Guardian "mozgóképes ürülék"-nek nevezte.

Gerard Depardieu és Sepp Blatter A közös szenvedély cannes-i premierjén tavaly Forrás: AFP/Valery Hache

Pocsék filmekkel Dunát lehetne rekeszteni, olyanból viszont már jóval kevesebb van, amelyet a saját rendezője is gyaláz. A közös szenvedély a FIFA korrupciós botrányának kellős közepén debütált Amerikában, és most a film francia rendezője, Frederic Auburtin is magyarázkodni kényszerült a The Hollywood Reporternek adott interjújában:

Az volt a terve, hogy A közös szenvedély egy Disney propagandafilm és egy Costa-Gavrasra, illetve Michael Moore-ra jellemző, politikai-gazdasági machinációkat feltáró film között fog egyensúlyozni, de ebből csak az önfényező propaganda valósult meg. A 30 millió dollárból készült film költségvetésének nyolcvan százalékát a FIFA teremtette elő, és ők dicshimnuszt akartak. Auburtin arról panaszkodott, hogy most mindenki azt gondolja róla, hogy

korrupt embereket népszerűsített a filmjében.

Auburtin arról mesélt, hogy az első változat szerint még lett volna egy olyan történetszál a filmben, melyben a FIFA korrupt ügyeit kutatja egy nyomozó. A szervezet központi épülete elé érkeztek volna szirénázó kocsik. Ennek már nyoma sincs a kész filmben, a FIFA mindent kiirtott A közös szenvedély-ból, ami rossz fényt vethetett volna rájuk. Auburtin szinte már könyörög a cikk végén:

A közös szenvedély-ben a FIFA-botrány egyik főszereplője, vezető tisztségéről lemondott Sepp Blatter is szerepel. Tim Roth neves angol színész alakítja, akit leginkább Tarantino két filmjéből (Kutyaszorítóban, Ponyvaregény) ismerhetünk, de játszott a Rosencrantz és Guildenstern halott-ban, a Rob Roy-ban és A hihetetlen Hulk-ban is. Legközelebb Tarantino új westernében, a The Hateful Eight-ben láthatjuk. Nem éppen egy bármit elvállaló pályakezdő ismeretlen.

Sam Neill és Tim Roth a Közös szenvedély című filmben Forrás: MTVA

Roth következetesen elzárkózik a filmmel kapcsolatos kérdésektől, egyedül a Die Welttel tett kivételt: Ez az a szerep, amitől apám forog a sírjában". Roth nehéz pénzügyi helyzetben volt, ezért vállalta el a szerepet.

A film amerikai fogadtatása igazságot szolgáltatott A közös szenvedély-nek. A FIFA-produkciót tíz moziban vetítették a premierhétvégén, és mindössze 918 dollárt bírt összekalapozni. A forgalmazó visszavonta a filmet a mozikból a gyalázatos rajt után, így egy negatív rekordot sikerült beállítania a filmnek:

az Amerikában valaha forgalmazott filmek közül a Közös szenvedély termelte a legkevesebb pénzt.