Ezen rágjuk tövig a körmünket ősszel

2015.06.19. 11:18

A munkám része, hogy filmelőzeteseket nézek, és a fontosabbakat, a jól sikerülteket kirakom az Origo Filmklubra. Megnyugtató érzés, hogy eközben nem váltam immunissá a trailerekre, és még mindig libabőrös leszek, és megáll egy kicsit körülöttem a világ, ha egy igazán erős és hatásos kedvcsinálót látok. A Sicario - A bérgyilkos című thrillerben egy FBI-ügynök (Emily Blunt) lépi át a mexikói határt, és veszti el az idealizmusát. Végignéz egy nyílt színi kivégzést a bedugult autópályán, majd még kétesebb ügyekbe bonyolódik a drogháború zászlaja alatt.

Az előzetes sikeresen ülteti el bennünk az érzést, hogy Amerika déli határát átlépve egy teljesen más, félelmetes és felfoghatatlan világba lépnek át a rendfenntartók, ahol nem csupán illegális a tevékenységük, de még nem is igazán ismerik ki magukat. Ha jól megy minden, ez a film végre sztárt csinál a mellékszerepekben már számos alkalomban remeklő Bluntból. Most olyan kiváló karakterszínészek segédkeznek neki a mexikói tébolyban való elmerülésben, mint Josh Brolin és Benicio del Toro. Egyikük sem tűnt grállovagnak az előzetes alapján, sokkal inkább korrupt zsoldosoknak.

Emily Blunt a Sicario - A bérgyilkos című filmbenForrás: Freeman Film

A Sicarió-t a kanadai Denis Villeneuve jegyezte, aki a Fogságban-nal (kritikánk) és az Enemy-vel (ajánlónk) kiérdemelte, hogy az egyik legizgalmasabb, a fősodorbeli és a szerzői film határvonalán egyensúlyozó, kortárs rendezőnek tartsuk. Jó kezekben van nála a Szárnyas fejvadász folytatása.

A Sicario - A bérgyilkos-nak a cannes-i filmfesztiválon volt a világpremierje, a kollégáim látták, és be is válogatták az ott vetített legjobb tíz film közé. "A mindig briliáns Roger Deakins kamerája helikopterként pásztázza a mexikói határt, lüktet a nyugtalanító zene, és együtt nyomulunk az amerikai kábítószerellenes szuperkommandóval, mintha Bin Ladent vadásznánk éppen le" - írták róla akkor. Magyarországra októberben érkezik a Sicario.

Josh Brolin, Emily Blunt, Denis Villeneuve és Benicio Del Toro a Sicario - A bérgyilkos cannes-i premierénForrás: Freeman Film

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK