Apu kedvenc Harcosok klubja-cikke vagyok

Harcosok klubja
Vágólapra másolva!
Újra a magyar mozikban az ezredforduló legnagyobb kultfilmje, amely megkerülhetetlen színészóriást csinált Brad Pittből, Gollam-testű paraarcot Edward Nortonból és elefántembert Jared Letóból. 16 évvel az eredeti bemutató után újra kénytelenek vagyunk megszegni az első két szabályt, és elmondani A-tól Z-ig mindent a Harcosok klubjáról.
Vágólapra másolva!

Apu

„Apu mardosó féltékenysége vagyok...”, „Apu ökölbe szorult keze vagyok...”, „Apu jeges verejtéke vagyok...”, „Apu fortyogó epéje vagyok...” - milliószor idézett mondatok, amelyek a magyar fordítás egyik legötletesebb megoldását jelentik, bár egyben ki is kerülik a vitát, hogy vajon hogy hívják a főhőst. Az eredeti szövegben ugyanis Apu helyett mindig Jack szerepel, amiből sokan azt az egyenes következtetést vonták le, hogy a narrátor neve Jack.

"Minden a másolat másolatának másolata" - Edward Norton a Harcosok klubjában Forrás: InterCom

Edward Norton és a DVD-kiadás is Jackként hivatkozik a karakterre, egyes feliratokon viszont Rupert név szerepelt. A stáblistán egyszerűen narrátor, nekünk magyaroknak pedig Apu.

Bevétel

A Harcosok klubja 63 millió dollárból készült, de ehhez képest csak 37 milliót termelt vissza az amerikai mozikasszáknál, így

alapvetően jókora bukásnak minősült.

David Fincher, aki rendhagyó, antikonzumerista kampányt tervezett, a Brad Pittre és a verekedésre összpontosító, félrevezető marketinget okolta, de a film végül megtalálta közönségét, és több mint hatmillió példányban kelt el DVD-n, és azóta is számos extra kiadást élt meg.

"A gazdag nők visszavásárolták a saját hájas seggüket" - A Harcosok klubja marketingkampányának központi eleme Forrás: InterCom

Cenzúra

Laura Ziskin a Fox akkori elnökeként jó pár harcot megvívott Fincherrel. Teljesen lesokkolta például, hogy Marla és Tyler szexjelenetében Brad Pitt gumikesztyűt viselt, és azt is kivetette a filmből, amikor a nő azt lihegi, hogy „Akarok egy abortuszt tőled”. Fincher végül a hasonlóan durva „Te jó isten, alsó tagozat óta nem keféltem ilyen jót!” mondatra volt hajlandó lecserélni a romantikus vallomást.

"Akarok egy abortuszt tőled" Forrás: InterCom

Dákó

Újabb dolog, amivel gondja lehetett a stúdiónak és a péniszfóbiás amerikai korhatárbizottságnak: a mozigépészként is munkálkodó Tyler Durden által a film fináléjába is becsempészett álló dákó.

Ez a polgárpukkasztó kis momentum egyébként egyértelmű tiszteletadás Bergman Personá-jának, amelyben szintén felvillan hasonló kontextusban egy férfi nemi szerv, de a két filmet egyébként is érdemes egymás után megnézni, sőt

a köztük lévő párhuzamokról filmszakos hallgatók százai írtak már szakdolgozatot.

Év

1999-et legendásan erős évként tartják számon a filmrajongók. Ekkor jött ki a mozikban a Mátrix, az Amerikai szépség, A John Malkovich-menet, a Tágra zárt szemek, a Magnólia, a Hatodik érzék, a Blair Witch Project, A tehetséges Mr.Ripley, a Fiúk nem sírnak, a Mindent anyámról, a Gimiboszi és a Sivatagi cápák is. A kemény mezőnynek is betudható, hogy

a Harcosok klubja nem robbant rögtön akkorát sem a kasszáknál, sem a díjkiosztókon.

Fincher, David

Peter Jacksont (Mennyei teremtmények), Danny Boyle-t (Trainspotting) és Bryan Singert (Közönséges bűnözők) is hamarabb megkeresték a Harcosok klubja forgatókönyvével, mint Finchert, akinek akkor még csak egy remekmű (Hetedik) volt a háta mögött. Az Alien 3 forgatása azonban annyira negatív élmény volt számára, hogy vonakodott újra együttműködni a 20th Century Foxszal, végül éppen az a Laura Ziskin győzte meg, akivel később rengeteg összetűzése lett.

Edward Norton, David Fincher és Brad Pitt a Harcosok klubja forgatásán Forrás: InterCom

A Harcosok klubja egyébként zsinórban a harmadik olyan filmje lett, amelynek egy nagy csavar van a végén, későbbi munkáival (A tetovált lány, Holtodiglan) viszont az köti össze, hogy minden esetben képes volt olyan jó vagy még jobb filmet rendezni, mint az alapul szolgáló regény.

Gollam

Edward Norton, aki pont az előző filmjéhez, az Amerikai história X-hez tizenhárom kiló izmot szedett fel magára, úgy látja, leginkább Gollamra emlékeztet a Harcosok klubja főhőseként.

- Az a maga vére? - Egy része igen. - Edward Norton a Harcosok klubjában Forrás: InterCom

"Előre megegyeztünk, hogy rettentően le fogok fogyni, mint egy kábítószerfüggő. A karakterem egy igazi megbízhatatlan narrátor, mert arról beszél, hogy milyen kőkemény, közben a teste teljesen elfonnyad. Mivel Tyler az, ahogy az én karakterem látja magát, Brad pont az ellenkező utat tette meg; gyönyörű lett, teljesen kigyúrta magát, és lebarnult, míg én olyan lettem, mint Gollam" - mondta Norton.

Helena Bonham Carter

A Harcosok klubja előtt szinte kizárólag kosztümös angol rózsákat játszott, ezért Bonham Carter meglepő választás volt Marla Singer szerepére.

"A koton a mi nemzedékünk üvegcipellője" - Helena Bonham Carter a Harcosok klubjában Forrás: InterCom

A stúdió nagyobb nevet akart, mint Reese Witherspoon, Winona Ryder vagy Sarah Michelle Gellar, sőt a sokkal kézenfekvőbb választásnak tűnő Courtney Love neve is felmerült, de

Fincher kiállt Helenáért,

aki viszont később teljesen beleragadt a sötét gruftiangyal szerepkörbe, bár erről már inkább Tim Burton tehet.

Igazi Harcosok klubja

A film bemutatása után számos hír jelent meg arról, hogy New Jersey-ben és Londonban is követőkre találtak az egymást péppé verő férfiak, de Chuck Palahniuk, a regény írója is azt nyilatkozta,

folyton kérdezgetik tőle, hol lehet belépni egy igazi Harcosok klubjába.

Sőt, azt mondta, el se hinnénk, mennyi nő érdeklődik nála erről, és irtó csalódottak, amikor kiábrándítja őket, hogy ez csak fikció.

"Másnap nem gratulálhattam a bunyózóknak, mert addigra más emberré vedlettek át" Forrás: InterCom

Jobbegyenes

Az első alkalommal, amikor a narrátor megüti Tylert, Edward Norton rendezői utasításra tényleg fültövön vágta Brad Pittet. A jelenetben lehet látni, hogy Norton röhög, Pitt pedig nem csak színleli a fájdalmat.

"Na, üss meg, mielőtt meggondolom magam!" - Brad Pitt és Edward Norton a Harcosok klubjában Forrás: InterCom

Norton viszont visszakapta, mert egyszer eltörte az ujját Pitt hasizmán. Mindkét színész azt nyilatkozta egyébként, hogy középiskolában verekedtek utoljára a forgatás előtt. Pitt azonban annyira belejött, hogy rögtön a következő szerepében, Guy Ritchie Blöff-jében is bunyóst alakított.

Könyv

A most 53 éves Chuck Palahniuk nagyrészt a Harcosok klubja filmváltozatának köszönheti hírnevét, bár az 1996-ban megjelent regény a film előtt is kisebbfajta kultstátusznak örvendett.

Chuck Palahniuk Forrás: InterCom

Palahniuk azt nyilatkozta, hogy Fincher filmje javított az alapanyagon, ami elég ritka elismerés a megfilmesített regények szerzőitől. Azóta a Fulladás című regényéből készült filmváltozat Sam Rockwell főszereplésével, de az meg sem közelítette a Harcosok klubja minőségét. Túlélő, Rant, Snuff és diary című regényeinek keltek még el a megfilmesítési jogai, de egyelőre egyiket sem kezdték el forgatni.

Leto, Jared

Jared Leto örökifjú arca volt az a szépség, amit a főhősnek el kellett pusztítania egyik legdurvább bekattanásakor, a következő jelenetben pedig már felismerhetetlen, elefántember-ábrázattal látható, és Leto mintha ezzel a szereppel próbált volna kitörni a tinibálvány-szépfiú skatulyából.

Más kérdés, hogy a forgatás idején alapított zenekara (Tyler Durden konkrétan neki mondja egy jelenetben, hogy a televízió mindannyiunkat arra nevel, hogy azt higgyük, rocksztár lesz belőlünk), a 30 Seconds to Mars frontembereként újra beleesett ebbe a csapdába. Mégis, ha 1999-ben tippelnünk kellett volna, hogy Edward Norton, Brad Pitt és Jared Leto közül ki lesz elsőként Oscar-díjas színész, senki se rá voksolt volna.

David Fincher viszont korán bizalmat szavazott neki,

mert a Harcosok klubja után a Pánikszoba egyik fontos szerepére is őt szerződtette.

Meat Loaf

Apropó rocksztárok, az eleve nem kis darab zenész félmázsás, madáreledellel töltött hájkosztümöt öltött a Harcosok klubja kedvéért, sőt a jelmeztervezők két külön aláöltözőt is készítettek neki; az egyiket mellbimbókkal, a másikat anélkül. Érdekes, hogy

óriási mellékszereplői alakítása után nem nagyon kapott érdekes mozifilmszerepeket,

tévében viszont folyamatosan foglalkoztatják, és zenei karrierjét sem adta fel.

"Bob szeretett, mert azt hitte, az én heréimet is eltávolították" - Edward Norton és Meat Loaf a Harcosok klubjában Forrás: InterCom

Norton, Edward

Kevés felkapottabb színész volt 1999-ben Edward Nortonnál. Bámulatos bemutatkozása, a Harcosok klubjá-hoz jó ajánlólevélnek számító Legbelső félelem után

minden rendező őt akarta,

és első pár filmjével (a Larry Flynt, a provokátor-ban és az Amerikai história X-ben is zseniális volt) nem tudott hibázni.

Edward Norton a Harcosok klubja Los Angeles-i díszbemutatóján 1999. október 6-án Forrás: AFP/Lucy Nicholson

A Harcosok klubjá-ból viszont érdekes módon az ő karrierje sokkal kevesebbet profitált, mint a bizonyos szempontból már akkor is Hollywood csúcsán tartózkodó Brad Pitté; szerepválasztásai hullámzóak lettek, és egyre több bukta csúszott be. A hihetetlen Hulk főszerepe kapcsán el is terjedt róla, hogy nehéz eset, egyre ritkábban foglalkoztatták, és

csak mostanában, a saját személyiségét is kifigurázó Birdman-nel sikerült visszatérnie az A-ligába.

Oscar

Ahogy az É betűnél is írtuk, 1999 emberemlékezet óta az egyik legjobb filmes év volt, de az Amerikai Filmakadémia képes volt olyan legjobbfilm-jelöltekkel égetni magát, mint a Halálsoron vagy az Árvák hercege.

A fődíjat legalább az Amerikai szépség nyerte,

amit érdekes módon ugyanaz az amerikai férfiideál válsága által inspirált, kiábrándult, cinikus, fekete humor jellemez, mint a Harcosok klubjá-t (és akkor a munkahelyi kirúgatás jelenetet még nem is említettük).

Norton, Pitt és Bonham Carter is Oscart érdemelt volna, a vágásról, a zenéről és az operatőri munkáról nem is beszélve, de

az akadémia egy, azaz egyetlen darab jelöléssel lerendezte a filmet: a legjobb hangvágás kategóriában.

Jó társaságba került a film, az utóbbi húsz évben ezek a filmek kaptak mindössze egy Oscar-jelölést:

Mulholland Drive, Mielőtt felkel a nap, Drive, Warrior - A végső menet vagy a Moonrise Kingdom.

Pitt, Brad

Pitt már a Harcosok klubja előtt is Hollywood egyik legnagyobb sztárja volt, nem véletlenül kapott állítólag 17 és fél millió dolláros gázsit (hétszer annyit, mint Edward Norton) Tyler Durden megformálásáért. Viszont ekkoriban még nem igazán vették komolyan színészként (és épp két bukás, a Ha eljön Joe Black és a Hét év Tibetben után volt), sokkal inkább

egy jóképű, jó testű szépfiúnak számított, aki hajlandó rizikós szerepeket bevállalni

(12 majom, Hetedik, Pokoli lecke), de inkább sztár, mint színész.

"Úgy nézek ki, ahogy te szeretnél. Úgy dugok, ahogy te szeretnél" - Brad Pitt a Harcosok klubjában Forrás: InterCom

A Harcosok klubjá-ban nyújtott hipnotikus, féktelen energiájú alakítása azonban egészen új magasságokba emelte; azóta neve garancia a minőségre, és bátor, éles szemű producerként megkerülhetetlen kreatív intézmény lett Hollywoodban, aki saját hírnevét arra használja, hogy egyedi vízióval rendelkező rendezőknek adjon lehetőségeket.

Spoiler

Az ezredforduló környékén nagyon mentek a film végi nagy csavarra épülő történetek (Hatodik érzék, Közönséges bűnözők, Legbelső félelem), és David Fincher egész trilógiával (Hetedik, Játsz/ma, Harcosok klubja) bővítette a sort.

A film promóciója során a színészek ügyesen kikerülték, hogy lelőjék, voltaképpen miről is szól a Harcosok klubja, erre jött Rosie O'Donnell, és magasról tett a klub első szabályára:

a film bemutatójának napján a tévéműsorában lelőtte a poént,

és arra biztatta nézőit, hogy messziről kerüljék el a filmet (érdekes egybeesés, hogy Fincher és Pitt előző együttműködését, a Hetedik-et is próbálta tönkretenni egy tévés műsorvezető; Kathie Lee Gifford szerint morális kötelességünk lett volna bojkottálni a filmet). A DVD-audiokommentárban Pitt megbocsáthatatlan bűnnek nevezi O'Donnell akcióját.

Szex

Tyler és Marla szexjelenete rövid, mégis legendás. A Mátrix-ban is használt "bullet-time" technikával vették fel, azaz az ágyat körbevették kamerákkal, amelyek egymás után sorban rögzítettek képeket, és utólag, némi digitális feljavítás után lettek egybevágva.

Brad Pitt és Helena Bonham Carter nem is voltak meztelenek a forgatáskor,

testüket fehér pontok fedték, Marla mellei így egy az egyben számítógéppel készültek, mégis tíz pózt is előadnak a Kámaszútrából.

A színésznő utólag úgy emlékszik, hogy a legfárasztóbb az volt, hogy napokig orgazmushangokat vettek fel, és összességében

azt tanulta meg a legjobban a Harcosok klubja forgatásán, hogyan kell orgazmust színlelni.

Tyler Durden

Chuck Palahniuk azt állítja, hogy a Tyler név a Toby Tyler nevű mesehősre utal, a Durden pedig egy szexuális zaklatás miatt kirúgott egykori kollégájának a vezetékneve volt. A film újranézésekor az egyik legjobb móka kiszúrni, hogy mikor tűnik fel Tyler egy-egy villanásnyira az első teljes jelenete előtt.

Négy alkalommal egy kocka (egy másodperc huszonnegyed része) erejéig villan be, és mindig akkor, amikor a narrátor inszomniától szenved, az ötödik alkalommal pedig a tévében a hotel bemutatkozó videójában ő a jobb szélen lévő pincér. Palahniuk egyébként utólag azt állítja, hogy csak a könyv megírásának körülbelül kétharmadánál találta ki a csavart, mármint, hogy ki is Tyler Durden.

Újrabemutatás

Nincs különösebb apropója, hogy 16 évvel később újra mozikba kerül a Harcosok klubja, és

egyelőre csak Magyarországon forgalmazzák digitálisan felújított képpel és hanggal.

Az utóbbi időben több kultfilmet is visszahoztak a mozikba, így az Alien-sorozat első két részét, a Die Hard-ot és a 2001: Űrodüsszeiá-t, de a Harcosok klubja a legfiatalabb, újra mozikba küldött klasszikus.

"Csak akkor tehetsz meg mindent, hogyha már semmid sincs" - Brad Pitt a Harcosok klubjában Forrás: InterCom

Aki 1999-ben szerette, remélhetőleg újra megnézi, aki pedig mostani tizenéves mozirajongóként azt hiszi, hogy nincs menőbb film a Drive-nál vagy A Wall Street farkasá-nál, mindenképp menjen el az itt felsorolt mozik valamelyikébe.

Volkswagen

A Volkswagen Beetle-modellje csak egy a Harcosok klubja termékelhelyezései közül, csakhogy ezeknek a megjelenéseknek valószínűleg nem annyira örültek a cégek marketingesei.

"Nem a munkád vagy. Nem a bankszámlád vagy. Nem a kocsid vagy. Nem a pénztárcád vagy." Forrás: InterCom

A ripityára tört autó mellett felrobban egy IKEA lakás és egy Starbucks kávézó is, bár a kávélánc végül nem engedte meg, hogy kint maradjon a logójuk, Fincher viszont saját bevallása szerint az összes jelenetbe becsempészett egy-egy Starbucks papírpoharat. A gyógyszerek közül pedig a Viagra, a Prozac, a hajhullás elleni Rogaine és a zsírhelyettesítő Olestra is megkapta a magáét a filmben.

Zene

A Harcosok klubja zenéjét a Dust Brothers producerduó szerezte. Ők leginkább Beckkel és a Beastie Boyszal folytatott együttműködésükről híresek, de nem hallgathatjuk el azt a soha el nem évülő bűnüket sem, hogy ők voltak a Hanson nevű popcsapat MMMbop című borzasztó, de egyben rettentő fülbemászó slágerének is a producerei.

David Fincher viszont időközben felfedezte a Nine Inch Nails frontemberének, Trent Reznornak a filmzeneszerzői képességeit, és a Social Network - A közösségi háló óta csak vele dolgozik.