Az utóbbi hetekben végtelenített szappanoperává változott a Pókembert játszó színész kiválasztása. Hiába sürgette az idő a Marvelt és a Sonyt (az Amerika Kapitány harmadik részét már forgatják, és abban Pókembernek is fel kell tűnnie), mégsem tudtak megegyezni a szuperhős kilétéről. Egyszer, réges-régen, volt egy hat nevet tartalmazó lista, egy hónapja A leleményes Hugó-ból és a Végjáték-ból ismert Asa Butterfield tűnt befutónak, a két stúdió fejesei most mégis a tizenkilenc éves Tom Hollandot választották.

Tom Holland a 18. Critics' Choice Movie Awards gálán, 2013-banForrás: AFP/Jason Merritt

Butterfieldhez képest Holland kevesebb színészi tapasztalattal bír, de a sajtóközlemény szerint az ő tesztfelvételei bizonyultak a legmeggyőzőbbnek, Robert Downey Jr.-ral és Chris Evansszal is összeeresztették. Karrierje a Billy Eliott musical-változatával indult el, ő játszotta a címszerepet a színpadon, aztán szerepelt a Naomi Watts és Ewan McGregor főszereplésével készült A lehetetlen című katasztrófafilmben. Legközelebb A tenger szívében című kosztümös kalandfilmben láthatjuk Chris Hemsworth társaságában.

Tom Holland A lehetetlen című filmbenForrás: Pro Video

Tom Holland beleillik abba a konzervatív, a TV GO-s kolléga által részletesen kifejtett elképzelésbe, amelyben a Marvel és a Sony megállapodott. Pókember legyen minél fiatalabb, mert a 2017-ben megjelenő filmben végig középiskolás korú lesz Peter Parker, és legyen fehér, mert eddig is az volt. Ugyan az eredeti képregényvilágban az Ultimate-univerzumban már megismert Miles Morales, egy félig afroamerikai, félig latinó származású srác veszi át hamarosan Pókember teendőit, a Marvel és a Sony nem akar újítani. És ezzel a karakter megalkotója, Stan Lee is egyetért:

„Nem bánnám a dolgot abban az esetben, ha Peter Parker eredetileg is fekete, latinó, indián vagy bármi más lett volna, mert akkor megmaradhatna ezeknek. De mi fehérnek alkottuk meg őt, és nem látok egyetlen okot sem arra, hogy ezt megváltoztassuk.”

Azzal is egyetért, hogy Pókember maradjon meg heteroszexuálisnak, de hozzátette, hogy „a világban természetesen van hely meleg szuperhősöknek is”. Arra ösztönzi az embereket, hogy ne a meglévőket próbálják megváltoztatni, hanem inkább teremtsenek új szuperhősöket, és azok már olyanok lehetnek, amilyet csak akarnak.

Andrew Garfield és Emma Stone A csodálatos Pókember 2-benForrás: InterCom

Nem várt fordulatként a 2017-es Pókember-film rendezőjét is kihirdették: Jon Watts eddig nagyjátékfilmet jegyzett, a Clown című horrorban az elátkozott bohócruha viselője gyilkossá változik, az idei Sundance filmfesztiválon bemutatott Cop Car-ban pedig Kevin Bacon vesz üldözőbe két gyereket, mert azok ellopták a rendőrautóját.