Tavaly ősszel még az Oscar-gálára próbált bejutni a Nyuszi és Őz című magyar animációs rövidfilm, most pedig egy teljesen más közönség előtt vetítik Vácz Péter sokszoros díjnyertes alkotását. Kenya legeldugottabb részeiben turnézik a film az ottani gyerekek legnagyobb örömére – tudtuk meg a Nyuszi és Őz Facebook-oldaláról. Többször is előfordult, hogy ez volt az első film, amit az ottaniak életükben láttak, mivel elektromosság híján tévéjük sincsen.

Nomád mozi: egy teherautó oldaláról nézik a gyerekek a Nyuszi és őztForrás: Nyuszi és őz Facebook

Hat hete járják az országot a Nyuszi és Őz-zel, Isten háta mögötti településeken, iskolákban és árvaházakban vetítik. Az emberek nagyon hálásak, és meg is lepi őket a kezdeményezés. Volt, hogy felugrottak egy-egy kép láttán, mert azt hitték, hogy az ábrázolt tárgyak feléjük tartanak. A szervezők megfigyelték, hogy a kenyaiak teljesen más dolgokon nevetnek, mint ahogy azt előzetesen várható volt, és a tárgyak, az emberek kinézete sokkal inkább leköti a figyelmüket, mint a történet.

A kezdeményesről a Kidavi honlapján olvashat többet. A Nyuszi és őz két állatfigura igaz barátságáról szól, amelyet nem tehetnek tönkre sem az eltérő televíziózási szokások, sem a Rubik-kocka misztériuma, de még az eldobott kakaó se.