Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című első nagyjátékfilmje nyerte el az oroszországi Vologdában megrendezett Voices filmfesztivál fődíját. Az idén július 2-6. között tartott szemle pályakezdő európai tehetségek alkotásait tűzte műsorra. A díjakról nemzetközi zsűri döntött Gérard Krawczyk francia filmrendező elnökletével, aki a Taxi-sorozat mind a négy részét, és a Tulipános Fanfan-t is jegyzi.

Reisz Gábor (balra) a Voices filmfesztivál fődíjával VologdábanForrás: Voices filmfesztivál

Ez más a sokadik nemzetközi elismerés, amiben a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan részesült: november végén elnyerte a torinói filmfesztivál zsűrijének különdíját és a közönségdíjat, majd megkapta a szibáriai Hanti-Manszijszkban megrendezett Spirit of Fire filmfesztivál Bronz Tajga-díját és a szófiai filmfesztivál legjobb rendező díját is.

A mindössze hétmillió forintból készült filmet Magyarországon eddig több mint 55 ezren nézték meg, ezzel emberemlékezet óta az egyetlen olyan magyar film lett, ami sokkal több pénzt hozott, mint amennyibe került. A VAN október 30-án került a mozikba, és elképesztő módon nyolc hónappal később még mindig vetítik a budapesti Cirko-Gejzír, Tabán és Művész mozikban.

Ha viszont a lehető leghangulatosabb körülmények között szeretné befogadni a filmet, akkor július 6-án vagy 9-én (azaz ma vagy csütörtökön) irány a Corvintető, ahol a szabad ég alatt tekintheti meg a huszonéves főhős bénázásait. Még ingyen popcornt is adnak.

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlanForrás: Cirko Film
Pontosan ilyen lúzerek vagyunk

Rejtély, miért nem voltak eddig ilyen filmek. Így kéne debütálnia minden rendezőnek. Ennyire őszinte, személyes, vicces és tragikus, ennyire mai és közös élményekre épülő filmmel. A VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan az a mozi, amire végre el lehet küldeni mindenkit, aki már leszokott a magyar filmről.

 

Kritikánk a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlanról