Nemes Gyula Zero című második nagyjátékfilmjének szerdán lesz a díszbemutatója a Karlovy Vary-i filmfesztiválon, a sajtónak kedden vetítik le, kiküldött tudósítónk is ott lesz. A világpremierhez időzítve kiadták az első előzetest, így már lehet némi elképzelésünk arról, hogyan vitték filmre a méhek pusztulását, és az ebből következő anarchista forradalmat.

Igazat megvallva nem lettünk sokkal okosabbak. Különféle műfajok és filmezési technikák keverednek a furcsaságokkal teli előzetesben. A legemlékezetesebb részt a trailer elején találja, Martina Kratka és Kovács Krisztián mézet önt egymásra és vadul falni kezdi a másikat. A vidéki idillbe azonban belerondít Udo Kier, a színek eltűnnek és a technikafóbiás, gépromboló felkelés már fekete-fehérben tör ki. Kratka és Kovács Che Guevaraként pózol, ismét lovon járják az emberek az utcákat, és sorban állnak a dobozolt postagalambért.

Nemes Gyula csúcsra járatta a káoszt a Zero előzetesében, így csak még több kérdésem lett a filmmel kapcsolatban. A méz a legújabb ajzószer? Nagyon beindultak tőle. Az miért jó, hogy nem szinkronizálták a cseh Kratkát, illetve a német Udo Kiert, így őket hallhatjuk küzdeni a magyar nyelvvel? Vajon Putyin pusztította el a méheket? Izgalmas fordulat lenne. (Egy olyan görögdinnyén töltik ki a haragjukat a forradalmárok, amire az ő arcképe van ragasztva.)

Ha maga a film is ilyen lesz, akkor az sok fejtörést fog okozni a nézőknek. Abban bízok, hogy működik majd a Zero humora, különben ez a leginkább szatírának hívható műfaji kavalkád nagyon hamar fárasztóvá fog válni. A humorról még annyit, hogy Udo Kier karaktere "The lord of the world"-ként, vagyis a világ uraként van feltüntetve az IMDB-n.

Martina Kratka a Zero című filmbenForrás: Karlovy Vary filmfesztivál

Az előzetes végén egy felirat figyelmeztet arra, hogy addig nézze meg a filmet, míg be nem tiltják. Ezen fellelkesedve senki se siessen a magyar mozikba, ugyanis még ki sem tűzték a hazai bemutató dátumát.

Nemes Gyula magabiztosan nyilatkozott a film jövőjéről az Új Szónak: "Rettenetesen provokatív a film, nagyon meg fogja osztani a nézőket. Ilyen magyar film még nem volt, ezt már most ki merem jelenteni, de ezt nem mindenki mondja majd elismerően. Kultuszfilmmé is válhat a Zero, amit kevesen fognak szeretni, aki viszont elfogadja, az többször is meg fogja nézni. El tudom képzelni azt is, hogy lesz olyan erős tábora, hogy nagyon sok mai filmmel ellentétben soha nem fog eltűnni a süllyesztőben"