Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Emily Bluntnak már rég az egyik legnagyobb sztárnak kellene lennie. A nőfaló VIII. Henrik feleségeként nem volt számára életbiztosítás a hűtlenség, manipulatív angol kamaszként pedig a vele egykorú lázadó lányt és annak bátyját is próbálta elcsábítani.

#46 - Emily Blunt (VIII. Henrik, Szerelmem nyara)

Hollywood egyik legnagyobb talánya, hogy a harminckét éves Emily Bluntból miért nem lett még mindig egy főszerepek garmadája közül válogató sztárszínész. Lehet, hogy van nála feltűnőbb színésznő a szakmában, belőle viszont az elegancia, az intelligencia és a természetes szépség ritkán összeálló, lenyűgöző egysége sugárzik.

Emily BluntForrás: Budapest Film

A legtöbben talán Az ördög Pradát visel című filmben ismerték meg, amelyben Meryl Streep ellenséges és kiállhatatlan asszisztensét játszotta. Anne Hathaway volt a főszereplő, de Blunt is mély nyomot hagyott azokban, akik látták a filmet. Streep így nyilatkozott róla: "Nagyon régen nem dolgoztam már ennyire jó fiatal színésznővel, az is lehet, hogy soha."

A hatalmas dicséret ellenére Bluntnak a mai napig nem sikerült felverekednie magát az A-ligás színésznők közé. Volt, hogy egyszerűen peches volt: ő lett volna Fekete Özvegy a Vasember 2-ben, de nem tudta beütemezni a szuperhősködést a már elvállalt Gulliver utazásai mellé, és vissza kellett utasítania a szerepajánlatot. Más alkalommal, amikor végre szerepelt egy blockbusterben, ráadásul az év egyik legjobbjában (A holnap határa), akkor az a várakozások alatt teljesített a pénztáraknál.

Emily Blunt A holnap határa című filmbenForrás: InterCom

Blunt először a tévében vetette észre magát, a 2003-ban készült VIII. Henrik című tévésorozatban játszotta el a címadó angol király ötödik, tragikus sorsú feleségét. A tizenéves Catherine Howardot a saját nagybátyja ajánlotta be az öreg uralkodónak, abban a reményben, hogy így megnőhet a család befolyása. A királyt elvarázsolta a fiatal szépség, és hamarosan nőül vette. Catherine kicsapongó életmódja, hűtlensége azonban nem maradhatott örökké titokban, a királynőt hazaárulás vétsége miatt lefejezték.

Blunt nagyszerű a szeretőjét rejtegető megszeppent kamaszként, akit a saját nagybátyja vetkőztet le, hogy lássa, érdemes-e az unokahúgával a király elé állni. Később már királynőként láthatjuk a videóban, hatalmát és csáberejét kihasználva játszik a király zavarban lévő küldöncével, akit aztán a szeretőjének fogad.

Aki nem ragad le a hollywoodi filmeknél, az már Az ördög Pradát visel előtt két évvel felfedezhette magának Bluntot. A 2004-ben készült Szerelmem nyara volt a mozis debütálása, és máris a BAFTA gáláján találta magát, ahol a két kamasz lány szerelméről szóló, érzéki és napfényben megfürdetett alkotás megnyerte a legjobb film díját. A Szerelmem nyará-t amúgy Pawel Pawlowski rendezte, akinek a tavalyi Ida című filmje Oscar-díjat nyert.

A fiatal színésznő egy gazdag, művelt és manipulatív kamaszt alakít a Szerelmem nyará-ban, aki előbb barátságot köt, majd még szorosabb kapcsolatba lép a vele egykorú, lázadó és szókimondó Monával. Úgy napozik fedetlen keblekkel Mona bátyja társaságában, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne, majd az ágyban láthatjuk a két lányt, de ugye mindig a legrosszabb pillanatban kopogtatnak. Ha csak egy nagyszerű filmre van ideje Blunttól, akkor azt javaslom, hogy a Szerelmem nyará-t nézze meg.

Bluntról már sokszor kihirdették, hogy most aztán tényleg befut. Mi például már egy 2008-as összeállításban leírtuk vele kapcsolatban, hogy "sztár születik". Idén a Cannes-ban debütált Sicario - A bérgyilkos című, a mexikói határvidéken játszódó, nyomasztó thrillerrel (előzetes) jelentkezik a mozikban. Szerencsés kollégáim már látták Cannes-ban a hozzánk szeptemberben érkező filmet, szerintük ott volt a fesztivál legjobb filmjei között, Blunt pedig "karriercsúcs-alakítás"-t hozott ki magából. Talán most összejön neki.

Emily Blunt az idei cannes-i filmfesztiválonForrás: AFP/Valery Hache

Cikksorozatunk korábbi részei:

#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates