Pizsamában köpőcsövező Mel Gibsonnal hergelik a népet

Karlovy Vary, Mel Gibson
Vágólapra másolva!
Karlovy Vary-ban, a meseszerű cseh fürdővárosban idén ötvenedik alkalommal rendezték meg Közép-Európa egyetlen A kategóriás filmfesztiválját, amelyen két magyar játékfilmet is bemutatnak. Horváth Lili Szerdai gyerek és Nemes Gyula Zero című alkotásával is hamarosan foglalkozunk, de előbb itt van nekünk a hófehérre őszült, energikus Richard Gere, a pizsamában keménykedő Mel Gibson és a mindent ellepő zergék.
Vágólapra másolva!

Karlovy Vary-újoncként egynapos jelenlét után nem csinál mást az ember, csak kapkodja a fejét a kontrasztoktól. Itt van ez a szépséges, mesebeli házakkal teli, hegyekkel körbevett városka, a közepén egy hatalmas szocreál betontoronyházzal, a Thermál Hotellel, amit sehogy sem lehet elkerülni, mert ez a fesztiválközpont.

A majd később emlegett The Lobster plakátja, háttérben a fesztiválközpont Forrás: KVIFF

A vörös szőnyegen este sztárok vonulnak, nappal pedig gyerekek lovagolnak az életnagyságú, gipszből kiöntött hegyi zergén, a fesztivál motívumán, ami az ajándékboltban őrülten kelendő színes zoknikon és bögréken is ott virít. A hotel körül egész nap zajlik az élet, a parkok füvén a sörsátrakban és a kürtöskalácsozókban bandázik a főleg fiatalokból álló közönség, és sorok kígyóznak a kasszáknál. "Ez egy hátizsákos filmfesztivál" - jegyezte meg egy gyakorlott résztvevő, és már értem, hogy mire gondolt.

A mozitermek előtt a padlószőnyegen türelmesen várakozva táboroznak azok a napi, vagy többnapos bérlettel rendelkezők, akiket a vetítés kezdete előtt öt perccel a szabadon maradt helyekre jegy nélkül beengednek a szervezők. A rutinos fesztiválozók teljesen hozzászoktak ahhoz, hogy közvetlenül a vetítés kezdete előtt fiatalok rohannak be csoportosan a termekbe és megrohamozzák a legjobb sorokat. Ezt a szabályt nem árt tudni, mert ha nem érkezünk időben, akkor könnyen egy idegent találhatunk a székünkön.

A terem előtt várakozók Forrás: KVIFF

A roham a délután két órakor kezdődő zseniálisan őrült The Lobster című film előtt sem maradt el. A görög Yorgos Lanthimos első angol nyelvű alkotása idén Cannes-ban elnyerte a zsűri díját, és rengeteg pozitív és lelkes kritikát kapott - például Onozó Róbert kollégámtól is. A fesztivál közönsége hangos kacajokkal és szörnyülködő morajlással reagált az egyszerre nagyon vicces és brutális történetre, amelyben az egyedülállókat karanténba zárják, és ha nem találnak párt maguknak, akkor állattá változtatják őket,

Akármilyen remek film is a The Lobster, nem kapott akkora tapsot, mint a fesztivál hivatalos előzetesében a vásznon feltűnő Mel Gibson, a tavalyi életműdíjas. A közönség lelkendezve fogadta a színészt, aki a vicces szpotban az otthonába betörő rablókat leckézteti meg pizsamában és házi papucsban.

Mel Gibson most nincs itt, de befutott helyette Richard Gere, az idei fesztivál hivatalos sztárja, akit a megnyitón életműdíjjal is kitüntettek. A már teljesen ősz sztár lazán, nyakkendő nélkül vonult a vörös szőnyegen és a megnyitó óta is aktívan közreműködik. Különleges élményben lehetett részük például azoknak, akik éjjel tizenegy órakor a színész jelenlétében megnézték a Micsoda nő!-t a szabadtéri moziban.

Richard Gere a Micsoda nő szabadtéri vetítésén Karlovy Vary-ban Forrás: KVIFF

Gere nem az egyetlen híresség a fesztiválon. Ben Mendelsohn a Fél Nelson rendezőjének, Ryan Flecknek az új filmjét, a Mississippi Grind című pókeres road movie-t kísérte el Karlovy Varyba, de itt pompázott csillogó kövekkel kirakott estélyijében Jena Malone Az éhezők viadala Johannája is.

A hetvenöt éves amerikai rendező, George A. Romero - aki olyan kultikus horrorfilmek legendás alkotója, mint Az élőhalottak éjszakája - mesterkurzust tartott, és nemsokára érkezik Harvey Keitel és a Szürke ötven árnyaltá-nak férfi főszereplője, Jamie Dornan is.