Ellopták a legendás rendező fejét

2015.07.15. 09:57

Ellopták minden idők egyik leghatásosabb némafilmje, a Nosferatu című horror rendezőjének, a német Friedrich Wilhelm Murnaunak (1888-1931) a fejét a családi sírkamrából egy Berlin melletti temetőben.

Friedrich Wilhelm MurnauForrás: 10/23/2004/Stiftung Deutsche Kinemathek

A stahnsdorfi sírkert igazgatóságának keddi tájékoztatása szerint az ismeretlen tettesek célja egyértelműen a rendező koponyájának megkaparintása volt, mivel Murnau fivéreinek koporsója érintetlen maradt. 

A lopást hétfőn kora reggel fedezték fel, a rendőrség halottgyalázás és lopás ügyében indított vizsgálatot. Sajtóértesülések szerint a nyomozók viaszmaradványokat találtak, amelyeket a tettesek hagyhattak a kriptában, így nem kizárt, hogy okkult háttere van a morbid bűnügynek. Mivel nem ez az első eset, hogy ismeretlenek behatoltak a kriptába, a temetőigazgatóság a sírkamra befalazását, illetve a filmrendező más helyen való eltemetését mérlegeli.

Murnau a német expresszionizmus egyik vezéralakja volt, leghíresebb filmje az 1922-ben forgatott Nosferatu, amelyet Bram Stoker Drakulája ihletett. A fekete-fehér némafilm a Kárpátok vérszívó vámpírjának, Drakula grófnak (a filmben Orlok grófnak) a történetét meséli el, mintákat adva a filmtörténet számos későbbi vámpírfilmjének ábrázolási megoldásaihoz.

Max Schreck a Nosferatu című filmbenForrás: Mokép

Werner Herzog 1979-ben készítette el a Nosferatu remake-jét,  Tim Burton gótikus, sötét fantáziájú filmjei sokat köszönhetnek a német expresszionizmusnak, a közelmúltban az Oscar-díjjal kitüntetett A némafilmes rendezője nyilatkozta azt, hogy nagy hatást gyakoroltak rá Murnau filmjei, például a sokáig a világ legszebb filmjének tartott Virradat vagy a City Girl.