Alig akadt olyan amerikai filmes szaklap vagy blog, amelyik az elmúlt hetekben ne hozott volna le egy "A Hangya lesz a Marvel első bukása?"-témájú cikket. A film sikere több szempontból is bizonytalannak tűnt: a főhős egy kevésbé ismert, a megszokottnál is idétlenebb szuperhős, a geeket között istennek számító Edgar Wrightot (Scott Pilgrim a világ ellen, Haláli hullák hajnala) eltávolították a rendezői székből, miután vagy tíz évet dolgozott a projekten, és az előzetesek nézettsége sem volt kiemelkedő. A Hangya 58 millió dolláros nyitóhétvégéje azonban semmiképpen sem nevezhető bukásnak, bár eksztatikus ünneplésre sincs oka a stúdiónak.

Paul Rudd A Hangya című filmbenForrás: Fórum Hungary

Ha pozitív irányból nézzük, ez a sorban a tizenkettedik Marvel-film, amelyik a toplista első helyén nyitott, ha viszont ünneprontók akarunk lenni, akkor megjegyezhetjük, hogy A Hangya stúdió leggyengébben induló szuperhősfilmje a 2008-as A hihetetlen Hulk óta (amihez ugyebár nem is készült folytatás). De azt a következő hetek fogják majd megmutatni, hogy a 130 millióból készült film megérte-e a kockázatot.

A Universalnál viszont hetek óta pezsgőben fürdőzhet a vezetőség, ugyanis a Jurassic World elképesztő számokat produkál. A dinós kalandfilm már 611 milliót hozott Amerikában, és amióta világ a világ eddig csak három filmnek (Avatar, Titanic, Bosszúállók) sikerült 600 millió fölé menni. A Jurassic World-nek esélye van felmászni a dobogó alsó fokára: már alig több mint 12 milliót kell összeszednie, hogy lenyomja a Bosszúállók-at. Ha a két film nemzetközi összbevételét nézzük, még szorosabb a verseny (a különbség csak hatmillió dollár), amit a dinók garantáltan meg is fognak nyerni, ugyanis a nagy piacnak számító Japánban még be sem mutatták a filmet.

Mik a számok? Mik a számok?! - Jurassic WorldForrás: UIP Dunafilm

Szépen muzsikál az Agymanók című Pixar-film is, a stúdió alkotásai közül ez a harmadik, amelyik 300 milliónál magasabb bevételt tudott összehozni Amerikában (a másik kettő a Toy Story 3 és a Nemo nyomában volt).

A friss bemutatók közül a Kész katasztrófa című Judd Apatow-komédia indult még parádésan: a 30,2 millió dolláros nyitóhétvégéjét a rendező filmjei közül eddig csak a Felkoppintva szárnyalta túl, ami 30.69 millióval startolt 2008-ban (simán lehet, hogy amikor hétfő este befutnak a pontos számok, végül az új film kerül ki győztesen). Ez különösen szép eredmény, ha figyelembe vesszük, hogy a film abszolút főszereplője, Amy Schumer gyakorlatilag ismeretlen a mozinézők számára, eddig csak pár filmben tűnt fel sokadik mellékszereplőként.

Judd Apatow, Amy Schumer és Bill Hader a Kész katasztrófa forgatásánForrás: UIP Dunafilm

Az egyelőre csak öt moziban vetített új Woody Allen-film, az Abszurd alak is tisztességes számban vonzotta be a mester rajongóit a termekbe. Ha a vetítési átlagokat nézzük, akkor a 188 ezres első hétvégi eredmény jobb mint a tavalyi Káprázatos holdvilág rajtja, de jelentősen gyengébb, mint ahogy a Blue Jasmine, a Rómának szeretettel és az Éjfélkor Párizsban indult.

A tízes észak-amerikai toplista (zárójelben a hétvégi bevétel és az eddigi összbevétel millió dollárban):

1. A Hangya ($58 / $58)
2. Minyonok ($50,2 / $216,6)
3. Kész katasztrófa ($30,2 / $30,2)
4. Agymanók ($11,6 / $306,3)
5. Jurassic World ($11,4 / $611,1)
6. Terminator: Genisys ($5,4 / $80,6)
7. Magic Mike XXL ($4,5 / $58,6)
8. Akasztófa ($4 / $18)
9. Ted 2 ($2,7 / $77,4)
10. Mr. Holmes ($2,4 / $2,4)