Deutsch Tamás sem nézheti meg laptopon a Saul fiát

2015.07.24. 17:58

Pénteken bejelentették az Európai Parlament Lux-díjának idei végső három jelöltjét, és nagy meglepetésre nem szerepelt köztük a tíz potenciális jelölt között korábban felsorolt Saul fia. Arra gondoltunk, hogy kizárt dolog, hogy a válogatóknak ennyire ne legyen szemük kiszúrni a cannes-i zsűri nagydíjas magyar film zsenialitását, ezért utánajártunk, hogy mi zajlott a háttérben.

Röhrig Géza a Saul fia című filmbenForrás: Mozinet

A produkcióhoz közel álló forrásoktól megtudtuk, hogy a Lux-díj szabályzata szerint biztosítaniuk kellett volna digitális kópiákat (DVD-t, Vimeo-linket, OpenDCP-t, stb.) a filmből, és ezeket nézték volna meg az európai parlamenti képviselők, akik szavaznak majd a nyertesről. Ez pontosan 754 képviselőt jelent (köztük Deutsch Tamást, Szanyi Tibort, és Morvai Krisztinát), tehát hirtelen 754 kópia került volna ki a filmből, és ezt a Saul fia alkotói semmiképpen nem szerették volna.

Sokáig tartott az egyezkedés, a magyar filmesek azt is felajánlották, hogy ingyenes vetítéseket szerveznek a képviselőknek, ahol méltó körülmények között fogadhatják be a Saul fiá-t, de a szabály az szabály, a Lux szervezői nem mentek bele, hogy egyedül ezzel a filmmel tegyenek kivételt. Patthelyzet alakult ki, és a film így jogosulatlanná vált a jelölésre.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy biztosan jelölték is volna a filmet, de azt igen, hogy nem is jelölhették volna. Mindenki megnyugodhat tehát, ez még nem döccenő a Saul fia diadalútján.

A Lux-díjra jelölt három film:

  • Mediterranea (Jonas Carpignano, Olaszország-USA-Németország-Franciaország-Qatar)
  • Mustang (Deniz Gamze Ergüven, Franciaország-Németország-Törökország-Qatar)
  • The Lesson (Kristina Grozeva és Petar Valchanov, Bulgária-Görögország)

Ezt a három filmet ősszel műsorra tűzik az EU 27 tagállamában, feliratozzák őket az EU huszonhárom hivatalos nyelvén, elősegítendő a film forgalmazását. A Lux-díjat december közepén adják majd át Strasbourgban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK