Napokon belül bezárhatják az Örökmozgót

2015.07.27. 16:18

Ha nem tud megegyezni az Örökmozgó Filmmúzeumot üzemeltető társaság a tulajdonossal, augusztus 1-én, azaz most szombaton be fog zárni a budapesti mozi - írja közleményében a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA). Július 31-én jár le az a bérleti szerződés, amit az Örökmozgót üzemeltető MaNDA jogelődje kötött a mozi tulajdonosával, a Budapest Film Zrt-vel, de a szerződés meghosszabbításáról közel egy éve folyó tárgyalások nem vezettek eredményre.

Az Örökmozgó Filmmúzeum bejárataForrás: Örökmozgó Facebook

A fennakadás oka, hogy a Budapest Film hétszer akkora bérleti díjat kér, mint amennyit a MaNDA most fizet - ennek alapja egy a Fővárosi Vagyonkezelő által hitelesített értékbecslés, amely piaci alapú szemlélettel állapította meg az összeget. Az Örökmozgó azonban hiába kétszerezte meg a nézőszámát az elmúlt évben, még így sem nyereséges, ezért nem tudnák kigazdálkodni a jelentősen megemelt bérleti díjat. Két héttel ezelőtt a MaNDA felajánlotta, hogy mostantól az eddigi bérleti díj dupláját fizeti, de az ajánlatukra a mai napig nem érkezett válasz a Budapest Filmtől.

Az Erzsébet körút és a Dob utca sarkán található filmszínház több mint százéves múltra tekint vissza. Az épületben először 1921-ben nyílt mozi Royal Nagymozgó néven. 1925-ben felvette a Vesta nevet, majd 1942-ben Erzsébet mozira keresztelték át. Aztán 1945-től az államosításig ismét Vesta néven működött. Ezt követően néhány évig a Pentele nevet viselte, majd az ötvenes évek közepén a Mátra nevet kapta. 1975-ben profilt váltott és Mátra Mese- és Ifjúsági Moziként működött. 1991. október 3-án nyílt meg a felújított Örökmozgó Filmmúzeum.

Az Örökmozgó történetéről bővebben a MaNDA honlapján olvashat.