A világ tizenöt legbotrányosabb moziplakátját szedte össze a Highsnobiety nevű őrülten népszerű online magazin. A válogatásban szerepel A szégyentelen magyar plakátja is, amit az Origo Filmklub állandó plakátszakértője, Kenczler Marci csinált.

A Michael Fassbender által játszott szexfüggő férfiról szóló 2011-es film eredeti címét a plakáton Kenczler spermával írta ki. Vagyis - ahogy azt a fiatal grafikus az Origónak elmondta - valójában nem igazi spermát használt, hanem Petrovics György foodstylist-special effekt guru kreálmányát.

Kenczler plakátja A szégyentelenhezForrás: Kenczler Márton

Hogy pontosan milyen összetevőkből állt ez a folyadék, azt a grafikus nem árulta el. A plakáton egy nő háta látható, amire Kenczler egy hosszú nyelű teáskanál szárával írta rá a "Shame" szót. A fotót Szombat Éva készítette, aki annak idején még az Ív & Candie fotós duó egyik feleként botránkoztatta meg a lakosságot, de mostanában már szólóban dolgozik.

A Highsnobiety azt írta Kenczler plakátjáról, hogy amikor felbukkant Magyarországon, túl sok embernél verte ki a biztosítékot, ezért végül betiltották. Az igazság ezzel szemben az, hogy plakát sosem került ki az utcákra:  a filmet forgalmazó Budapest Film arra hivatkozva dobta vissza, hogy az nem elég figyelemfelkeltő (Kenczler szerint nem ez volt az igazi ok), és inkább a sok külföldi országban is használt designnal reklámozták a filmet. A grafikus később kirakta a tervet a Tumblrjére, és onnan kezdett el terjedni a neten.

Forrás: Kenczler Márton
Vagy a plakátra koncentrálok, vagy a spermámra

Megörültünk, amikor hallottuk, hogy Kenczler Marci fogja tervezni A szégyentelen magyar plakátját, mert korábbi munkáit ismerve tudtuk, hogy nagyon ütős lesz. A szexfüggő fiatalember kalandjairól szóló alkotáshoz Kenczler három posztert is készített: az egyiken egy dekoltázs, a másikon egy női ágyék látható, a harmadikra pedig spermával írta ki a film címét. A forgalmazó elöljáróban hangoztatta, hogy merész plakátokat szeretne, de azért ennyire mégsem.

Interjúnk Kenczler Marcival

Ez a plakát amúgy rendre fel szokott bukkanni a külföldi honlapok hasonló listáin, a mostani eset amiatt érdekesebb, mint a korábbiak, mert a Highsnobietynek rengeteg olvasója van, a Facebookon például 1,2 millióan követik.

Kenczler számos magyar és külföldi film moziplakátját tervezte, két nevezetes munkája az utóbbi időszakból a Saul fiá-hoz és a Viktória - A zürichi expressz című filmhez készített poszter volt.

A Viktória és a Saul fia plakátjaForrás: Mozinet