Megérkezett az első előzetes az év legmegosztóbb magyar filmjének ígérkező Veszettek-hez, amiben egy lepukkant kisvárosba érkező új rendőr (Fenyő Iván) a kallódó helyi srácokból polgárőrséget szervez, és ehhez csatlakozik a főszereplő két testvér (Klem Viktor és ifj. Vidnyánszky Attila). A sajtóban "gárdafilm"-ként híresült el az alkotás, noha Goda Krisztina (Csak szex és más semmi) rendező többször is leszögezte, hogy filmje nem a Magyar Gárdát, hanem egy fiktív ifjúsági szervezetet mutat be.

Ifj. Vidnyászky Attila a Veszettek című filmbenForrás: The Orbital Strangers Project

A Veszettek a témaválasztásán kívül a rendkívül magas, több mint egymillárd forintos költségvetésével is felhívta magára a figyelmet. A Filmalap 732 millió forinttal támogatta a filmet, aminél többet csak a Kincsem kapott az Andy Vajna vezette szervezettől.

Amikor a forgatáson jártunk a főhős bátyját játszó Klem Viktor az Amerikai história X-hez hasonlította a Veszettek-et, de az előzetes láttán nekünk inkább a Rosszfiúk című tizenöt évvel ezelőtti Sas Tamás-film jutott eszünkbe, amiben a Stohl András által játszott enyhén pszichopata igazgató nevelőintézetis fiatalokból verbuvált hadsereget, hogy leszámoljon a helyi maffiával. A hasonlóság teljesen érthető, hiszen a Rosszfiúk forgatókönyvét az a Czető Bernát László írta, akinek a Kakukk című kisregénye alapján készült a Veszettek.

Az Origónak márciusban nyilatkozó Andy Vajna "fantasztikusan jó" és "hatásos" filmnek nevezte a Veszettek-et, de azt is megjegyezte, hogy "nagyon nehéz lesz eladni". Kálomista Gábor producer ennél sokkal optimistább, szerinte az amerikai produkciókkal is felveheti a versenyt a film a hazai mozikban, a külföldi siker is benne van a pakliban, illetve kijelentette, hogy Oscar-esélyesnek tartja a filmet.

Korábban úgy volt, hogy valamelyik A listás filmfesztivált célozza majd meg a Veszettek, a tavaly nyári forgatás idején Kálomista még berlini vagy velencei világpremiert vizionált, sőt, Cannes-t sem tartotta kizártnak. Végül fesztiválos szereplés nélkül kerül egyből a magyar mozikba a film október 22-én.