Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. A kilencvenes évek második felében alighanem Dobó Katával szeretett volna a legtöbb magyar ember félrelépni. A színésznő nem állt le a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb hazai közönségsikere után, kiment Hollywoodba, és ott többek közt Steven Seagal szeme láttára vált meg a ruhájától.

#49 - Dobó Kata (A miniszter félrelép, Rollerball - Könyörtelen játék, A professzor, Elemi ösztön 2)

Vajon hány magyar ember látta már Dobó Kata melleit? Milliós nagyságrendről beszélünk, mivel a színésznő első filmszerepét a rendszerváltás utáni időszak legnézettebb magyar filmjében kapta. A miniszter félrelép-et 662 ezren nézték meg a moziban, és utána a tévék is számtalanszor vetítették. Nagyon ritka az ennyire meredeken felfelé ívelő karrier: egyetlen film, és máris mindenki tudta az országban, ki az a Dobó Kata.

Ahogy jelenlegi élettársa, Anger Zsolt éleslátóan megfogalmazta egy interjúban: "Kata az egyik legeslegelső olyan magyar színész volt, aki köré már XX–XXI. századi sztárkultusz épült. Olyasmi, aminek Nyugaton százéves hagyománya van. Ez itthon akkor kezdődött, amikor Dobó Kata A miniszter félrelép harmadik percében megjelent a tetovált bokájával a filmvásznon."

Koltai Róbert, Dobó Kata és Kern András A miniszter félreléphez készül promóképenForrás: InterCom

Már a vígjáték posztere is az akkor még csak huszonhárom éves színésznő bájait állította a középpontba. Dobó ijedten takargatja a kebleit, ő a sztár, Kern András és Koltai Róbert a plakát bal, illetve jobb oldalára szorult. Aki ezen felhevülve erotikus vígjátékot várt, csalódnia kellett, ugyanis a színésznő csak futó pillanatokra vált meg teljesen felsőruházatától. szinte csak véletlenségből, a nagy rohanásban csúszott le róla a melltartó vagy a fürdőköpeny.

A miniszter félrelép után még forgatott néhány filmet itthon (Ámbár tanár úr, Európa expressz), de hamar rádöbbenhetett, hogy az első nagy sikerét képtelen lesz felülmúlni, és Amerikában nézett új kihívások elé. (A miniszter félrelép 662 ezres nézőszáma a mai napig egy elérhetetlen álom a magyar filmek számára.)

A Robert De Niro főszereplésével, 2001-ben készült 15 perc hírnév-ben két mondata volt, az egy évvel későbbi Rollerball - könyörtelen játék című futurisztikus akciófilmben egy orosz görkorist játszott, és az Est.hu-nak a következőket mesélte a szereppel járó megpróbáltatásokról: "Fizikailag és lelkileg megterhelő feladat volt négy hónapon keresztül bőrcuccban, hidegben-melegben görkorcsolyázni, és teljesíteni egy nagyon keménykezű rendező minden utasítását."

Dobó Kata a Rollerball - Könyörtelen játék című filmbenForrás: InterCom

Dobó nem kímélte magát, még a meztelenkedést is bevállalta, és az egyik jelenetben fedetlen felsőtesttel sétált el az öltözőben. (Ne pislogjon, ha ki akarja szúrni ezt a röpke pilanatot.) A siker azonban elkerülte a magyar színésznőt: a Rollerball hatalmas bukott Amerikában. 70 millióból készült film mindössze 19 millióig jutott a tengerentúli pénztáraknál.

Egészen máshogy alakulhatott volna Andy Vajna akkori élettársának hollywoodi karrierje, ha megkapja a Trójá-ban Heléna szerepét. Már csak ő és Diane Krüger maradt a válogató utolsó körében, de végül a német színésznőnek szavazott bizalmat a rendező.

Dobó sokáig képtelen volt megnézni a Trójá-t. Amikor végre leült elé, összevetette Krüger játékát a sajátjával: "Általában nagyon elégedetlen vagyok magammal, vagy inkább úgy mondom, hogy maximalista vagyok, és kevésnek gondolom azt, ahogy egy adott dolgot megoldottam. De amikor megnéztem a filmet, úgy éreztem, így én is megcsináltam volna" - nyilatkozta öt évvel ezelőtt az Origo Filmklubnak.

Dobó Kata az interjú közbenFotó: Pályi Zsófia - Origo

Dobó Kata a B kategóriás akciófilmek két királyával is együtt szerepelt: a Túlélésből jeles című alkotásban Dolph Lundgren partnereként rózsaszín parókát viselt, A professzor-ban pedig Steven Seagal feleségét alakította. A beágyazott filmrészletben várakozással telve sétál fel a lépcsőn, majd a harcművész karját cirógatja. Kisvártatva a férfi is akcióba lendül, és egy pillantással ráveszi a feleségét, hogy levegye a ruháját. A klipből nem derül ki, de Steven Seagal és Dobó Kata szerelme tragikus véget ér: a nőt a házzal együtt felrobbantja a kínai maffia.

A 2006-os Elemi ösztön 2-ben is feltűnt pár pillanatra, egy pincérnőt alakított, akinek megesik a szíve a gyötrődő férfi főszereplőn (David Morrissey), és szexuális örömökben részesíti a bár raktárhelyiségében.

A kétezres évek második felétől ismét a magyar filmek felé fordult a színésznő: hatéves szünet után a Csak szex és más semmi jelentette a visszatérést, majd az ’56-os foradalom ötvenedik évfordulójára időzített Szabadság, szerelem, 2010-ben pedig még a legendás vörös fürtjeitől is hajlandó volt megválni a Halálkeringő című thriller főszerepe kedvéért. Kár volt az áldozatért, mert a film borzalmas lett, és csúnyán meg is bukott.

Cikksorozatunk korábbi részei

#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates